Україна і світ

Рішення щодо надання Україні ізраїльських установок Patriot наразі немає – посол

Рішення про передачу Україні ізраїльських систем протиповітряної оборони Patriot поки що не ухвалене.  

Про це розповів посол Ізраїлю в Україні Міхаель Бродський в інтерв’ю РБК-Україна. 

Чи передасть Ізраїль свої установки Patriot для України

За його словами, це пов’язано із загрозами та викликами, з якими сьогодні стикається Ізраїль. 

Зараз дивляться

– Наскільки я знаю, остаточного рішення ще немає, але якщо ви подивитеся на нинішню ситуацію в Ізраїлі, то нам потрібні всі засоби ППО, які існують в Ізраїлі, включаючи систему Patriot, – сказав Бродський. 

Також він пояснив, що Ізраїль має багато рівнів системи ППО. Проте відомий в Україні Залізний купол не справляється з ракетами далекого радіусу дії, а також з балістичними ракетами.  

Бродський зазначив, що перш за все, Залізний купол призначений, щоб перехоплювати ракети ближнього радіуса дії, якими Ізраїль обстрілюють бойовики ХАМАС. 

Зокрема він розповів, що Ізраїль має й інші системи, переважно ізраїльські розробки або ізраїльсько-американські розробки. І Patriot, за його словами, не найдосконаліша система. 

Мовиться про установки Patriot, які Ізраїль отримав ще на початку 90-х років перед першою війною в Перській затоці.  

Тоді Ірак атакував Ізраїль ракетами Скад російського виробництва. І тоді, як зазначив Бродський, Patriot врятували Ізраїль.

Також посол додав, що були розмови про списання застарілих установок Patriot для того, щоб у майбутньому передати їх Україні. Але наразі рішення ще немає. 

Водночас на питання про те, чи надання Україні ізраїльських Patriot пов’язане із ситуацією на Близькому Сході, Бродський відповів: Так, пов’язано з тими загрозами, з якими стикається сьогодні Ізраїль. 

Що передувало

Нагадаємо, що у червні цього року стало відомом, США, Ізраїль та Україна ведуть переговори про постачання ЗСУ до восьми систем протиповітряної оборони Patriot.

Як повідомляло видання Financial Times з посиланням на джерела, обговорення тривали між міністрами та високопосадовцями трьох країн.

Крім переговорів між представники США та України, були прямі діалоги з Ізраїлем щодо постачання Patriot для ЗСУ.

Аналітики припустили, що якщо Ізраїль таки віддасть системи ППО, то спочатку продасть США для подальшого передавання Україні.

Джерело: РБК-Україна

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-07 13:18:06