Суспільне мовлення

П’ять екологічних об’єктів Львівщини отримали природоохоронний статус

Вчора, 29 лютого, під час сесії Львівської обласної ради, п’ятьом об’єктам природно-заповідного фонду присвоїли природоохоронний статус. Також депутати проголосували за збільшення площі заповідного урочища “Катина”.

Про це повідомили у пресслужбі Львівської ОВА.

“Цей статус сприятиме забезпеченню належного природоохоронного режиму, підтримання екологічного балансу території, підвищення екологічної свідомості населення та дозволить обмежити діяльність, яка б могла пошкодити чи знищити їх, а відтак і зберегти для майбутніх поколінь”, — йдеться у повідомленні.

Його отримали такі об’єкти:

  • пралісові пам’ятки природи місцевого значення “Секул”, “Багнувата”, “Кичера Кропивина” та “Кийовець” площею 159,2 га в межах філій “Сколівське лісове господарство” й “Самбірське лісове господарство” державного підприємства “Ліси України”;
  • ботанічний заказник місцевого значення “Мокрий діл” площею 21,8 га в межах філії “Золочівське лісове господарство” ДП “Ліси України”.

Ці об’єкти — єдине місце зростання еритронія європейського. Рослина занесена до Червоної книги України з природоохоронним статусом виду “рідкісний”.

Також депутати підтримали збільшення площі заповідного урочища “Катина” на 4 гектари в межах філії “Самбірське лісове господарство” ДП “Ліси України”. Це потрібно для збереження пралісових ділянок віком понад 130 років.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

“Території, які стали об’єктами природно-заповідного фонду не лише зберігають цінні природні ресурси, а й виконують важливу функцію для наукових досліджень та екологічної освіти. Також вірю, що ці території стануть місцем, де можуть поселитися червонокнижні птахи, такі як чорні лелеки, бо ареали їх поширення – це вікові насадження без антропогенного навантаження”, — каже т.в.о. директора департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОВА Оксана Війтик.


Джерело: Суспільне мовлення України