Україна і світ

Принципи доказової медицини, як переконати в їхній важливості недовірливих близьких

Фахівці популярного онлайн-ресурсу Бережи себе пояснили, чому варто докласти зусиль і переконати у важливості довіри доказовій медицині близьких і рідних, які за звичкою продовжують використовувати ненаукові підходи в лікуванні.

Аргументи за

Слід намагатися пояснити рідній чи близькій людині науковий погляд у таких випадках:

  • якщо від цього безпосередньо залежить її життя. Коли, наприклад, за тяжкої хвороби пацієнт відмовляється від ефективного лікування на користь гомеопатії, БАДів та викачування яйцем;
  • коли людина намагається реалізувати свої вірування щодо ваших дітей, і їй це вдається. Наприклад, коли ви живете спільно, і малюки часто залишаються на самоті з родичем;
  • якщо близька людина сумнівається і потребує додаткової інформації, проте не категорично налаштована проти.

Що таке доказова медицина

Саме поняття часто трактують неправильно, і тому деякі медики цим маніпулюють. Вони можуть стверджувати, що доказові лікарі завжди чітко дотримуються однозначних протоколів, не враховуючи індивідуальних особливостей людини чи стану.

Зараз дивляться

Однак це неправда. Доказові методи – це найкращі доступні нам знання, ефективність яких доведена науковими дослідженнями. Тобто в їхній основі не особисті вірування лікаря, а методи та засоби, що довели ефективність вище за плацебо та свою безпеку під час застосування.

Як можна допомогти рідним і близьким

Якщо ваші рідні сумніваються в доказових методах лікування, щеплень, обстежень тощо, ось кілька порад.

Зрозумійте, хто для них авторитет. Поговоріть із найріднішою людиною, чиє ставлення хочете змінити та дізнайтеся, яким має бути джерело інформації. Запитайте в публічних лікарів, яких знаєте, кого вони можуть порадити для такої мети: колеги, як правило, краще зможуть порадити один одного.

Надайте інформацію в доступній формі. Дізнайтеся, який канал інформації для вашої (умовно) мами є зручним і викликає більше довіри.

Забезпечте надходження інформації через цей канал: встановіть, наприклад, на планшеті ютуб і підпишіть користувача на відповідні канали, з месенджерами. Дайте мамі час, щоб отримати інформацію без поспіху, зробити висновки, подумати.

Допоможіть знайти лікаря. Якщо людина загалом усвідомлює підходи, проте почувається розгубленою щодо конкретних кроків, допоможіть знайти доказового лікаря. Найкраще сімейного, адже це точка входу та довірений фахівець на майбутнє.

Запишіть близьку людину на ознайомчий візит і допоможіть їй підготуватися.

Запропонуйте підтримку. Запитайте, чи потрібно супроводжувати близьку людину на прийом або вакцинацію. Будьте поруч, якщо це потрібно. Коли лікар добре спілкується з пацієнтами, як правило, надалі вони спокійно відвідують його самі. Довіра впливає на їхні подальші рішення про своє здоров’я.

Хваліть і дякуйте. Більшості людей дуже важливо отримати схвалення за правильні вчинки. Подякуйте мамі, яка вакцинувалася від грипу/коронавірусу і захистила себе, адже ви її дуже любите і хочете, щоб вона була з вами довше.

Коли краще відступити

Якщо рідні вірять у теорії змови, категорично й агресивно відштовхують будь-яку інформацію з доказової медицини, відмовляються проходити огляди та вакцинацію, то частіше за все ви не зможете нічого з цим вдіяти.

І це та ситуація, де потрібно прийняти, що вони дорослі люди і самі відповідальні за своє життя. Це може бути важко і боляче, проте ви маєте поважати їхнє рішення. Іноді єдиний варіант – відступити і дати їм можливість жити так, як вони вважають за потрібне.

Джерело: Бережи себе

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-05-16 12:35:44

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин