Україна і світ

Коли день журналіста в Україні 2024: дата

День журналіста в Україні традиційно відзначають 6 червня. У 2024 році це важливе професійне свято припадає на четвер.

День журналіста в Україні – історія свята

Це свято було встановлене президентським указом у 1994 році за ініціативою I Всеукраїнського з’їзду редакторів газет і журналів. Дата святкування – 6 червня – визначена невипадково. Цього дня у 1992 році Спілку журналістів України прийняли до Міжнародної федерації журналістів.

Протягом року є й інші свята, коли вшановують працівників ЗМІ. Зокрема це День військового журналіста України (16 лютого), Всесвітній день свободи преси (3 травня), День пам’яті українських журналістів (16 вересня), День працівників радіо, телебачення та зв’язку (16 листопада), Міжнародний день спортивного журналіста (2 липня) та інші.

Зараз дивляться

В умовах війни святкування Дня журналіста набуває особливого значення. Це день, коли вшановують тих, хто стоїть на передовій інформаційного спротиву.

День журналіста 2024 в умовах війни

З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року роль журналістів набула особливого значення. ЗМІ стали ключовими фігурами в інформаційній війні, надаючи світу об’єктивну і правдиву інформацію про події в Україні.

Журналісти не лише висвітлюють бойові дії, але й протидіють дезінформації та російській пропаганді, яка поширює численні фейки та маніпуляції.

Робота журналістів у воєнний час пов’язана з великим ризиком для життя. До того ж серед чинних військових також є представники ЗМІ, які змінили мікрофон, диктофон чи студію на зброю. Так вчинив наш колега – ведучий Вікна на СТБ та телемарафону Єдині новини Орест Дрималовський. Він служить у десантно-штурмовій бригаді на Донеччині.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-05 17:51:11