Україна і світ

Піти від реальності: психолог про причини популярності субкультури квадроберів в Україні


Психологиня Марина Діденко пояснила, чому субкультура квадроберів набула популярності серед підлітків саме зараз.

– Ми живемо в хронічному стресі. У дітей – величезне навантаження, зокрема емоційне, яке теж треба якось зняти. Гра у квадробіку дійсно класно допомагає це зробити. Я можу перевтілитися і відіграти якусь емоцію, – каже Діденко.

Магічне мислення

Психологиня також зазначила, що в період стресів у людей може вмикатися магічне мислення, яке є захисною реакцією.

– Ми не можемо осягнути все, що відбувається. Нам хочеться трохи магічності, казки. Чому зараз так популярні астрологи, тарологи? Тому що нам хочеться розслабитися і повірити в диво. Так само – дітям і підліткам, – пояснила психологиня.

Піти від реальності

Діденко додала, що хоча дитяча психіка гнучкіша й адаптивніша за психіку дорослих, ресурси дітей теж можуть закінчуватися, адже повномасштабна війна триває вже третій рік, а до цього діти стикнулися з обмеженнями через пандемію коронавірусу.

– Діти в Україні так само переживають втрати, стикаються з необхідністю адаптації на новому місці, можуть мати перебої зі сном, із навчанням – не ходять до школи у звичному режимі. Тому виникає бажання розвантажити психіку, піти від повсякденної реальності, від хронічного стресу, спричиненого війною, – підсумувала психологиня.

Хто такі квадробери

Квадробери – це люди, які наслідують поведінку тварин. Сама назва – квадробіка – походить від латинського quattuor, що означає чотири, англійського aerobics – аеробіка.

Спочатку такий рух визначався як спортивний. Його засновником вважають Кеніті Іто з Токіо, який потрапив до книги рекордів Гіннеса, подолавши дистанцію 100 м на чотирьох кінцівках за 15,71 секунди в Олімпійському парку Комадзава в Токіо 6 листопада 2015 року.

Перед цим він роками тренувався з метою доведення того, що людині загалом більш притаманно пересуватися саме так, і саме в такий спосіб це можна робити швидше.

Наразі квадробери – це, радше, не про спорт, а про молодіжну течію. Люди в Україні та за кордоном публічно пересуваються на чотирьох кінцівках, доповнюючи це образом тварин масками, костюмами, лапами, хвостами тощо. Найбільше цей тренд наслідують діти та підлітки.

Крім того, квадробери імітують звуки тварин – усе залежить від того, яку тварину людина хоче копіювати.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-06 11:14:24