Україна і світ

Операція з підривом пейджерів: WP дізналося, як Ізраїль проник до Хезболли

Фото: Getty Images

Ідея із закладання вибухівки у пейджери та рації, якими користуються бойовики Хезболли у Лівані, виникла ще у 2022 році, а окремі частині плану почали втілювати більш ніж за рік до атаки ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня 2023 року.

Про це пише видання The Washington Post з посиланням на обізнаних в цьому питанні ізраїльських, арабських та американських чиновників, а також ліванських посадовців та людей, близьких до Хезболли.

Тайванський пейджер Apollo моделі AR924 був трохи громіздкий, але міцний, створений для роботи в бойових умовах, водонепроникний, мав велику батарею, яка може працювати місяцями без підзарядки.

Лідери Хезболли були переконані, що не було жодного ризику відстеження цих пейджерів ізраїльською розвідкою, тому закупили 5 тис. штук і почали в лютому 2024 року роздавати їх бойовикам середньої ланки і допоміжному персоналу.

– Ніхто з користувачів не підозрював, що на них була геніально встановлена ізраїльська бомба. І навіть після того, як тисячі пристроїв вибухнули в Лівані та Сирії, мало хто оцінив найбільш зловісну особливість пейджерів: двоетапну процедуру дешифрування, яка гарантувала, що більшість користувачів триматимуть пейджер обома руками, коли він вибухне, – пише видання.

За даними співрозмовників, близько 3 тис. офіцерів і членів Хезболли були вбиті або покалічені, коли ізраїльська розвідувальна служба Моссад 17 вересня дистанційно привела в дію пристрої.

– Першу частину плану – заміновані рації – Моссад почав впроваджувати в Лівані майже 10 років тому, у 2015-му. Мобільні двосторонні радіостанції містили великі акумуляторні батареї, приховану вибухівку і систему передачі, яка надавала Ізраїлю повний доступ до комунікацій Хезболли, – кажуть вони.

Протягом дев’яти років ізраїльтяни підслуховували Хезболлу, залишаючи за собою можливість перетворити рації на бомби, але потім з’явилася нова можливість – невеликий пейджер, у який можна було встановити потужну вибухівку.

Тому у 2023 році Хезболла почала отримувати пропозиції про масову закупівлю пейджерів Apollo від добре відомого тайванського бренду. Для бойовиків було важливо, щоб гаджети були не американського чи ізраїльського виробництва.

При чому у тайванській компанії ніхто не знав про план Ізраїлю. Пропозиція про продаж надійшла від співробітниці відділу маркетингу, якій довіряла Хезболла і яка мала зв’язки з компанією Apollo.

Свірозмовники видання відмовилися розкрити її ім’я та національність.

Як з’ясувалося, фактичне виробництво пейджерів було передано на аутсорсинг, а співробітниця відділу маркетингу не знала, що гаджети фізично були зібрані в Ізраїлі під наглядом Моссаду.

За словами чиновників, вибухівка була настільки ретельно захована, що її практично неможливо було виявити, навіть якщо пристрій розібрати на частини.

Також невидимим був віддалений доступ Моссаду до пристроїв. Електронний сигнал від спецслужби міг спровокувати вибух тисяч пристроїв одночасно, але для забезпечення максимальної шкоди вибух також міг бути спровокований спеціальною двоетапною процедурою, необхідною для перегляду захищених повідомлень, які були зашифровані.

– Щоб прочитати повідомлення, потрібно було натиснути дві кнопки, – сказав один з чиновників. Проте для цього потрібно використання обох рук.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Раніше ЗМІ вже писали про те, що Ізраїль причетний до виготовлення пейджерів, які вибухнули у бойовиків Хезболли, і що він міг планувати цю операцію 15 років.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-06 13:12:57