Україна і світ

Події ночі 20 вересня: атака дронів на Україну та вибухи у Київській області

У ніч на 20 вересня російські окупанти намагалися безпілотниками атакувати Україну. 

Потужні вибухи прогриміли, зокрема, й у Київській області. 

Детальніше про головні події ночі та ранку 20 вересня читайте в добірці Фактів ICTV. 

Останні новини  

Атака дронів на Україну

Ввечері 19 вересня російську окупанти запустили по Україні Шахеди. 

О 00:34 у Повітряних силах України повідомили про рух ворожих БпЛА на заході Сумщини курсом на Чернігівщину. 

Також російські дрони летіли на північному заході Полтавщини курсом на Черкащину, на південному сході Черкащини курсом на південний захід, на Кіровоградщині на північному сході курсом на захід та на півдні курсом на північний захід. 

Також Шахеди курсували на Вінниччині північніше міста курсом на захід, на Миколаївщині північніше міста курсом на північний захід, на півдні Житомирщини курсом на південний захід. 

Близько другої ночі у ПС повідомили, що Шахеди летять на півдні Київщини курсом на захід та на заході Кіровоградщини курсом на північний захід. 

Цієї ночі Шахеди також пролітали на півночі Одещини, в центральній частині Миколаївщини, на півночі Дніпропетровщини, на півдні Полтавщини, на півдні від Сум, в центральній частині Харківщини. 

Близько четвертої ранку група ворожих БпЛА летіла на півночі Вінниччини,  на півдні Рівненщини курсом та  на півночі Львівщини курсом на північний захід. 

О 5:49 у Повітряних силах повідомили про рух ворожих дронів на Хмельниччині курсом на Вінниччину та групу БпЛА на Полтавщині курс на Полтаву. 

О 5:51 у ПС закликали жителів Полтави пройти до укриття.

Вибухи в Київській області 

Потужні вибухи у Київській області прогриміли у ніч на 20 вересня.

Було зафіксовано рух російських безпілотників, тому в регіоні працювали сили ППО.

Перед вибухами Повітряні сили ЗСУ попередили про рух ударних дронів у напрямку Київської області.

Нова дезінформаційна кампанія РФ проти України 

Росія запустила нову кампанію пропаганди в соціальних мережах, аби розколоти суспільство та посилити дружні до Росії політичні сили. 

Про це інформує Deutsche Welle посилаючись на розслідування, що стосується двох афілійованих з Кремлем фірм у Москві STRUCTURA і SDA.  

Зазначається, що вищезгадані фірми систематично і масштабно розробляли широкі кампанії з дезінформації виборців у США, Німеччині, Франції, Україні та Ізраїлі. 

За даними ФБР фірми  STRUCTURA і SDA очевидно причетні до створення пропагандистських вебсайтів під виглядом медіа, підтримуючи тісні зв’язки з адміністрацією російського диктатора Володимира Путіна.  

Детективи назвали цю пропагандистську компанію – операція Двійник.  

За даними Deutsche Welle, контент цих фейкових сторінок складається з проросійської пропаганди та дезінформації, яка поширюється також так званими ботами та через спеціально створені облікові записи в соціальних мережах.  

Лише в Німеччині кампанія охопила близько 750 тисяч користувачів 

За інформацією Баварського відомства з охорони конституції в Німеччині, ця кампанія має на меті посіяти сумніви щодо ліберальних демократичних цінностей шляхом поширення зумисної дезінформації та проросійських наративів серед західного суспільства. 

Найбільш від цієї кампанії дезінформації постраждала саме Німеччина.

Подоляк про зміст плану перемоги України 

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк розповів, що мирний план президента Зеленського містить військовий та дипломатичний примус РФ до миру, а також політичні та економічні компоненти. 

Подоляк зазначив, що мирний план містить чотири ключові напрямки.

Зокрема мовиться про суттєве збільшення війни на території Росії та усунення всіх обмежень, які заважають завдавати ударів вглиб території РФ. 

Другий компонент мирного плану – це політичний напрямок. За словами представника ОПУ, необхідно ще раз зафіксувати основні позиції, наприклад, якщо Україна хоче бути членом якогось колективного безпекового альянсу. 

Третій економічний компонент мирного плану є двостороннім. Мовиться про інвестиції в Україну та власне виробництво, щоб розуміти, на які кошти та ліцензії можна розраховувати. 

Четвертий компонент – це дипломатичний примус Росії до миру. 

Крім того, Подоляк наголосив, що план перемоги України не передбачає заморожування війни.

Столтенберг розповів, як завершити війну

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг пояснив, що парадокс повномасштабної війни РФ проти України полягає в тому, що чим більше зброї НАТО зможе передати Україні, тим більша ймовірність досягти миру та покласти край агресії РФ. 

Генсек НАТО зазначив, що чим надійнішою буде довгострокова військова підтримка України, тим швидше завершиться війна. 

Він нагадав, що мінські угоди після вторгнення Росії в Україну 2014 року не принесли миру на території України. 

Тому, на його думку, будь-яка майбутня угода має бути підкріплена сильною військовою підтримкою України та надійними гарантіями безпеки для гарантування тривалого миру. 

Столтенберг наголосив, що не може бути міцної безпеки в Європі без стабільної України та її членства в НАТО.

Повномасштабна війна в Україні триває вже 940-ву добу.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За ситуацією в містах можна стежити на інтерактивній карті бойових дій в Україні та карті повітряних тривог в Україні.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-20 07:19:02