Україна і світ

Перший президент США: що потрібно знати

Першим американським президентом був Джордж Вашингтон. Він обирався на два терміни поспіль, а від третього – відмовився. Чим запам’ятався перший президент США – читайте детальніше в матеріалі Фактів ICTV.

Хто був першим президентом США та чим відзначився за роки правління

30 квітня 1789 року в США одноголосно був обраний перший президент. Ним став Джордж Вашингтон (George Washington) – головнокомандувач Континентальної армії, учасник війни за незалежність Північноамериканських штатів, творець американського інституту президентства та генерал армій США.

Це був єдиний президент, який мав підтримку 100 % виборців. Зазначимо, що тоді діяла система, за якої кожен виборець колегії мав право на два голоси – один за президента інший за віцепрезидента. Тобто, кожен із виборців віддав один зі своїх голосів за Вашингтона.

Зараз дивляться

У 1787 році Джордж Вашингтон очолював Філадельфійський конвент, на якому було прийнято Конституцію. На нього було покладено обов’язок закріпити в країні республіканський лад, прищепити повагу народу до Конституції та її принципів. Саме Вашингтон заклав основні принципи інституту президентства.

За його правління економічна ситуація в США залишалася нестабільною. Однак у 1792 році виборці однаково переобрали Джорджа Вашингтона на другий термін. Висока підтримка президента протягом його другої каденції могла забезпечити перемогу і на третій термін, однак Джордж Вашингтон відмовився від правління, тим самим заклавши демократичну традицію не переобиратися на третій термін.

За роки правління Джордж Вашингтон:

  • Сприяв втіленню в життя принципів конституції і будівництва столиці Сполучених Штатів.
  • Займався формуванням центральних органів влади і системи управління.
  • Створював прецеденти інституту президентів.
  • Заохочував розвиток економіки.
  • Придушив перше в історії США повстання проти державної влади.

Перший президент США: історичні факти

Джордж Вашингтон народився 22 лютого 1732 року у Вірджинії, графстві Вестморленд, в родині землевласника. Виріс у кількох маєтках вздовж рік Потомак і Рапаганок. З дитинства захоплювався читанням книг. Отримав домашню освіту. В 11 років Джордж Вашингтон втратив батька, через це був змушений працювати землеміром. Також брав участь в експедиціях лорда Фейрфакса.

У 1752 році вступив в ополчення та взяв участь у військових діях проти французів та індіанців. У 1758 році Джордж Вашингтон, в чині полковника, вийшов у відставку.

У 1758-1774 роках Джордж Вашингтон обирався в Законодавчі збори Вірджинії. Він боровся з метрополією за права колоній, засуджуючи насильницькі дії. Також був одним із делегатів Першого континентального конгресу.

Після збройних зіткнень з Великобританією Вашингтон відмовився від спроб примирення й був обраний головнокомандувачем Континентальної армії. Він реорганізував та керував військами від облоги Бостона в 1776 році до капітуляції англійських військ у Йорктауна в 1781 році.

Після укладення Паризького мирного договору (листопад 1783 року) склав свої повноваження і відправився до маєтку Маунт-Вернон, який раніше успадкував. Вашингтон був обраний головою Конституційного конвенту, який склав Конституцію Сполучених Штатів в 1787 році.

У 1789 Джордж Вашингтон був одноголосно обраний першим президентом США, у 1792 був переобраний на другий термін. Балотуватися на третій термін він відмовився.

Покинувши пост президента, Джордж Вашингтон поїхав до маєтку Маунт-Вернон, але незадоволений Статтями Конфедерації повернувся у політику. Був обраний президентом Конституційної конвенції. Тоді Конгрес присвоїв Вашингтону титул Батька Батьківщини.

Помер перший президент США 15 грудня 1799 року та був похований в Маунт-Верноні.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-18 17:15:17

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин