Суспільне мовлення

“Переважно на вогні”: як кримські татари готують та подають традиційну каву

Мінкульт додав до переліку нематеріальної культурної спадщини України чотири нові елементи. Серед них – кавова традиція кримських татар.

Як правильно готувати таку каву, Суспільному розповіла власниця закладу кримськотатарської кухні у Львові Лєране Тульчий.

“Кава мелена дуже-дуже дрібно. Прямо в “борошно”. Вода – бажано брати крижану воду. Змішується, калатається, отак от змішується в джезві. Я тут готую на піску. Але це традиційно спосіб приготування у країнах Близького Сходу. У кримських татар готувалося переважно на вогні”, — каже Лєрене Тульчий.

Лєрене Тульчий готує каву в джезві. Фото: Ольга Іващук/Суспільне Львів

За словами Лєране Тульчий, у кримських татар є кава для різних приводів.

“Коз’айдин к’авесі – це коли в родині сталася якась добра новина: чи хтось поступив у навчальний заклад, чи купили нову машину, чи народилася дитина. Саба к’авесі – це коли вся саба, вся родина, прокидається і п’є вранішню каву”, — розповідає власниця закладу.

Лєрене Тульчий розповідає про кавові традиції Криму

Лєрене Тульчий розповідає про кавові традиції Криму. Фото: Ольга Іващук/Суспільне Львів

Спеції традиційно кримські татари не використовують, а цукор їдять вприкуску, каже Лєране:

“За рецептурою можуть зустрічатися чоловіча, жіноча і дитяча кава. Так, дітям дозволялося пити каву. Дитяча і жіноча кава готувалися на молоці. А чоловіча кава – чорна кава на воді, додавалося трошечки на кінці ножа курдючне сало або вершкове масло”.

У кримських татар чашка для кави називається “фільджан”. Лєране вбачає у цьому схожіть зі словом “філіжанка”, що популярне на Галичині. А ще розповідає, що у деяких родинах за допомогою кави можна було і відмовити.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

“Коли свати приходять і там вже говорять про наречену і нареченого, можливо, ми би вже з вами засваталися, поріднилися. П’ється кава спільна. І тоді, якщо дівчинці не подобається хлопець, то вона готує солону каву. Ну, це як в українців гарбуза виставляти”, — додає Лєране.


Джерело: Суспільне мовлення України