Суспільне мовлення

Переніс понад 20 операцій: у Львові проходить лікування розвідник Володимир Овсяніков

У липні 2023 року 47-річний захисник Володимир Овсяніков з Дніпропетровщини потрапив під обстріл та отримав поранення. Унаслідок цього він втратив оку та руку. Військовий пережив вже більш ніж 20 операцій. Зокрема, 10 з них провели хірурги центру “Незламні”, щоб врятувати ногу, посічену уламками. Попереду в розвідника ще низка операцій, тривала реабілітація та протезування.

Більше про історію захисника розповіли у пресслужбі Першого ТМО Львова.

Володимир Овсяніков родом з села Андріївка, що на Дніпропетровщині. З початком повномасштабної війни чоловік вирішив долучитися до ЗСУ, однак Володимира не мобілізували через стан здоров’я. Проте чоловік продовжував ходити до військкомату. У березні йому вдалося домогтись свого і потрапити до війська. Захисник воював на Херсонщині та Донеччині. Важкого поранення зазнав у липні 2023.

“Тоді був сильний обстріл. Росіяни атакували нас з усіх сторін. Я коригував вогонь. Був приліт і один з моїх побратимів отримав поранення, я підбіг йому допомогти і в той же момент ворог поцілив прямо в нас — весь удар я прийняв на себе”, — пригадує Володимир Овсяніков.

Володимир Овсяніков. Фото: пресслужба Першого ТМО Львова

Тоді уламки посікли майже все тіло захисника. Він втратив праву руку, частину пальців на лівій руці та око. Також була сильно травмована права нога воїна, через це був ризик ампутації. Після низки лікарень, 5 місяців тому, Володимира у важкому стані доправили у центр “Незламні”.

Щоб врятувати ногу воїна, хірурги виконали серію з 10 реконструктивних операцій. Одну з них, яка передбачала відновлення цілісності кістки та пересадку власних м’яких тканин пацієнта, провели спільно з американськими хірургами.

Загалом військовий переніс вже більш ніж 20 операцій. У палаті з ним щодня займається фізична терапевтка, аби уникнути ускладнень.

“Ми працюємо над силою м’язів пацієнта, щоб запобігти їх атрофії, а також з контрактурою в суглобах Володимира. Він вже самотужки з ліжка пересідає на крісло колісне, це великий успіх” — розповідає про процес реабілітації фізична терапевтка Христина Цап.

Володимир Овсяніков у центрі "Незламні"

Володимир Овсяніков у центрі “Незламні”. Фото: пресслужба Першого ТМО Львова

Попереду на захисника чекає ще близько 10 втручань — серія пластичних операцій із відновлення обличчя. Їх виконають щелепно-лицеві хірурги центру “Незламні”. Далі — місяці реабілітації та встановлення сучасного протезу руки.

Володимир каже, має велику мотивацію відновитися, адже мріє повернутися на фронт.

“Знаю, що це вже не буде “нуль”, але я хочу бути корисним та допомагати своїм побратимам”, — додає чоловік.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Захисника на шляху до одужання підтримує його мама. Жінка ні на день не залишає свого сина. І з палати продовжує дистанційно читати уроки своїм учням.


Джерело: Суспільне мовлення України