Україна і світ

Ознаки, пробіг та терміни: як часто міняти масло у коробці автомат


Автоматична коробка передач є, мабуть, однією з найскладніших і найдорожчих складових автомобіля. Тож вона потребує догляду. У матеріалі розберемося, як часто міняти масло у коробці автомат та що вказує на потребу оновити мастило.

Що вказує на необхідність замінити масло у коробці автомат

Трансмісійна рідина вважається найважливішим компонентом системи автоматичної коробки передач (АКПП) та є елементом, на основі якого працюють вузли коробки передач.

Зараз дивляться

Рівень олії, її якість та стан фільтра безпосередньо впливають на працездатність АКПП. Низький рівень рідини або її забруднення може спричинити проблеми з автоматичною коробкою передач, що у свою чергу, якщо нічого не робити, призведе до дорогого ремонту. Це настільки вартісна процедура, що інколи дешевше придбати навіть новий агрегат.

Як часто міняють масло у коробці автомат

Ще не так давно виробники автомобілів з автоматичною коробкою передач, не передбачали заміни масла в АКПП. Однак як правило ніхто з них не пояснював, що ці рекомендації стосувалися автомобілів, на яких їздили не більше шести років або не більше 180 тис. км пробігу.

У разі продовження руху на такому автомобілі виникає необхідність капітального ремонту АКПП. Але цього можна уникнути, якщо знати, як часто потрібно міняти масло у коробці автомат.

Фахівці, які обслуговують автоматичні коробки передач, радять не нехтувати постійним контролем за маслом і виконувати його першу заміну після подолання автомобілем певної відстані. Отже, треба міняти масло у коробці автомат при досягненні пробігу 70–80 тис. км. На автомобілях з великим пробігом рекомендований інтервал заміни оливи в АКПП становить кожні 30–40 тис. км.

Якщо ознаки низького рівня масла автоматичної коробки передач, про які поговоримо нижче, проявили себе раніше, важливо відразу звернутися до спеціалістів.

Авто

Фото: Unsplash

Пам’ятайте – значно подовжити термін служби коробки передач може сервісне обслуговування, коли якість та рівень маслом знаходиться під постійним контролем та відбувається його циклічна заміна.

Крім того, це дає можливість відслідковувати будь-які дрібні дефекти. Все це у свою чергу може зберегти гроші у вашому гаманці – їх не потрібно буде витрачати на ремонт трансмісії.

Отже, окрім пробігу на необхідність заміни масла у коробці автомат можуть вказати і певні ознаки.

Ознаки низького рівня олії та необхідності заміни мастила

Протягом експлантації автомобіля необхідно контролювати рівень та якість олії, фільтрів та своєчасно їх змінювати.

Прозоре масло свідчить про те, що заміна його поки що не потрібна. Колір самої рідини при цьому не має жодного значення.

Каламутність мастила свідчить про те, що воно забруднене і підлягає повній або частковій заміні, а вкраплення стружки вказує на наявність проблем із трансмісією.

Відслідковувати ці зміни можна самостійно за допомогою щупа для вимірювання рівня мастила в АКПП, що йде в комплекті. На ньому є позначки, якими визначаються потрібні відомості.

Важливо не переплутати його з щупом для вимірювання моторної оливи. Отже, вийміть масляний щуп і протріть його насухо. Після цього можна вставляти його назад та залишити на п’ять секунд. Далі витягніть щуп для перевірки рівня рідини. Аби подивитися на рівень та колір олії, покладіть його на чисту білу тканину або папір.

Цей тест необхідно проводити, аби зрозуміти, чи потрібно міняти масло у коробці автомат.

Якщо є можливість самостійно перевіряти рівень олії, робіть це не рідше ніж один раз на 6-12 місяців залежно від частоти користування автомобілем. А краще зверніться за профілактичною діагностикою до фахівців. Це буде більш надійно.

Однак не завжди комплектація АКПП дозволяє самостійно перевіряти олію. Тоді важливо орієнтуватися на пробіг, або ознаки необхідності заміни масла в автоматичній коробці передач.

Отже, на це вказують:

  • зменшення тиску масла, про який скаже чек, що загорівся, на панелі приладів;
  • ривки, удари чи стуки під час роботи коробки автомат;
  • відчутне зниження динаміки автомобіля, зростання часу набору швидкості;
  • збільшення середньостатистичної робочої температури олії;
  • сліди масляного протікання під дном автомобіля після простою.

Як обрати масло для АКПП

Після того, як з’ясували, як часто потрібно міняти масло у коробці автомат, поговоримо про нюансу вибору мастила.

Під час придбання масла ATF варто керуватися виключно рекомендаціями виробника коробки передач, які досить точно визначають, який саме тип масла ATF необхідно застосовувати в їхній коробці передач.

Крім того, слід також звернути увагу на те, щоб масло ATF було виготовлене авторитетним виробником, який гарантує найвищу якість.

Чи можна самостійно замінити масло в автоматичній коробці передач

Технічно це можливо, але для заміни масла в автоматичній коробці передач потрібні спеціальні інструменти та умови, тому бажано звернутися в автосервіс.

При заміні масла в автоматичній коробці передач необхідно одночасно замінити масляний фільтр АКПП.

Якщо з автоматичної коробки передач витікає масло, необхідно оновити фільтр.

Підбиваючи підсумок, варто зазначити, що масло в автоматичній коробці передач необхідно час від часу замінювати, а саме кожні 30-40 тис. км пробігу або зважати на ознаки необхідності проведення маніпуляції.

Регулярні заміни масла забезпечать вашим коробкам передач більш тривалу і безаварійну роботу.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

До речі, раніше Факти ICTV публікували основні правила для новачків, як правильно прикурювати авто.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-31 13:02:43