Україна і світ

Обстріл України, фейк про замах на Умєрова та ситуація на Курщині: головне за 8 серпня

Фото: Факти ICTV

8 серпня в Україні та світі сталося чимало подій. Російські окупанти продовжують завдавати ударів по українських містах.

В Україні презентували застосунок Армія+, а президент Зеленський зустрівся з двопартійною делегацією Конгресу США.

Про фейк щодо замаху на міністра оборони Умєрова та ситуацію на Курщині – читайте у добірці Фактів ICTV.

Зараз дивляться

Обстріл України

У четвер, 8 серпня, російські окупанти керованими авіаційними бомбами атакували село Могриця Сумської області, внаслідок чого загинуло двоє людей, серед них дитина.

Як повідомили в ОВА, росіяни вбили двох братів. Старшому було 22 роки, а молодшому – 6 років.

Під час обстрілу загиблі перебували на подвір’ї школи, яка була знищена авіаційним ударом.

Вибухи сьогодні лунали й у Дніпрі близько 12-ї години дня.

Очільник Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак розповів, що наші оборонці з повітряного командування Схід з області збили дрон.

РФ запустила фейк про замах на Умєрова

У Центрі протидії дезінформації повідомили, що кремлівські пропагандисти запустили фейкову інформацію, що нібито замах на міністра оборони України Рустема Умєрова.

У повідомленні йшлося, що замах було скоєно у Києві за допомогою вибухового пристрою і що нібито про стан міністра після вибуху нічого невідомо.

— Центр верифікував інформацію у Міністерстві оборони та зазначає, що вона не відповідає дійсності, — йдеться у повідомленні.

У Центрі протидії дезінформації додали, що російська пропаганда вже не вперше намагається інформаційно атакувати українських політиків, щоб дестабілізувати ситуацію всередині країни.

Зеленський зустрівся з двопартійною делегацією Конгресу США

Президент Володимир Зеленський провів зустріч з двопартійною делегацією Палати представників Конгресу Сполучених Штатів Америки, під час якої обговорювався захист України.

Під час зустрічі сторони детально обговорили посилення обороноздатності України та першочергові потреби Сил оборони.

Окрему увагу сторони приділили просуванню України на шляху євроатлантичної інтеграції.

– Говорили про захист нашої держави та наших цінностей від російського терору. Ключові акценти – це ППО, порятунок життів українців і зупинка будь-яких спроб Росії подовжити цю війну. Робимо все, щоб якнайшвидше досягти справедливого миру, – написав президент.

Під час зустрічі глава держави подякував американській делегації за відвідання Києва та Одеси.

Він відзначив підтримку з боку Сполучених Штатів у протидії російській агресії, зокрема в контексті постачання Україні літаків F-16.

В Україні запрацював застосунок Армія+

8 серпня, в Україні офіційно запрацював застосунок для військовослужбовців Збройних сил України Армія+, який, зокрема, містить функцію оформлення рапортів онлайн, а також інші послуги.

– Від сьогодні працюватиме застосунок Армія+. Стартує він з базових функцій. І будемо наповнювати його новими, – повідомив президент Зеленський, під час презентації застосунку.

Також він зазначив, що мета цього застосунку – звільнити українську армію від марудної паперової роботи.

Зробити так, щоб командири і солдати не витрачали свій час на застарілу і непотрібну бюрократію та заповнення паперів.

Фото: Офіс президента

Укроборонпром увійшов до переліку 50 провідних світових виробників зброї

Акціонерне товариство Українська оборонна промисловість вперше увійшло до переліку 50 всесвітніх оборонних компаній.

Про це повідомили у пресслужбі Укроборонпрому.

У підприємстві зазначають, що Укроборонпром має найбільш динамічне зростання серед ключових світових оборонних компаній.

Таким чином державний концерн посів 49-те місце у рейтингу TOP 100 Defense Companies 2024, до якого входять провідні світові виробники зброї. І став лідером за зростанням виторгу від реалізації продукції військового призначення.

Ситуація на Курщині

Видання The Telegraph повідомляє, що раптова атака у Курський області принизила російську армію.

Журналісти стверджують, що нібито українські військові за дві доби захопили більше територій, ніж під час контрнаступу у 2023 році.

Міста в Курській області. Скриншот

У матеріалі повідомляється, ЗСУ нібито встановили контроль над містом Суджа, вийшли на околиці Коренево та просунулися на північ до Малої Локні.

– Українські війська швидко окупували 350 квадратних кілометрів території Росії та взяли десятки росіян у полон. Менш ніж за 48 годин Україна захопила більше території, ніж за весь злощасний контрнаступ літа 2023 року, – пише видання.

За прогнозами західних ЗМІ, просування військ в Курську, ймовірно, буде недовгим: західний і внутрішній тиск змусить змінити курс.


Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-08 21:08:07