Суспільне мовлення

Не тільки вантажівки: польські фермери посилили обмеження руху на кордоні

20 лютого польські страйкарі посилили обмеження руху транспортних засобів на кордоні з Україною. Це стосується шести пунктів пропуску: “Медика-Шегині”, “Долгобичув-Угринів”, “Зосін-Устилуг”, “Корчова-Краківець”, “Гребене-Рава-Руська” і “Дорогуськ-Ягодин”.

Про це повідомили у пресслужбі Державної прикордонної служби України.

  • “Медика-Шегині”

Польські фермери повністю заблокували рух вантажівок через пункт пропуску. Термін завершення блокади не повідомляють.

  • “Долгобичув-Угринів”

Біля пункту пропуску протестувальники планують перекрити рух для усіх видів транспорту до 17.00 20 лютого.

  • “Зосін-Устилуг”

З 13.00 по 16:00 протестувальники мають намір обмежити рух автобусів, вантажних та легкових транспортних засобів в обидвох напрямках. Обіцяють пропускати лише вантажівки з гуманітарною допомогою.

  • “Корчова-Краківець”

До 21.00 20 лютого протестувальники планують блокувати рух вантажівок на виїзд з Польщі, крім тих, які перевозять критичні вантажі. При цьому, автобуси, мікроавтобуси, легкові автомобілі в обидва напрямки зможуть рухатися безперешкодно.

  • “Гребене-Рава-Руська”

Протестувальники з 13.00 20 лютого повністю заблокували рух в обох напрямках всіх категорій транспортних засобів, крім тих, які везуть критично важливі вантажі та гуманітарну допомогу.

  • “Дорогуськ-Ягодин”

До 19.00 організатори протесту мають намір повністю заблокувати рух вантажівок в обидвох напрямках.

Раніше на сайті NSZZ RI “Solidarność” анонсували, що акція протесту триватиме щонайменше до 10 березня.

“20 лютого у межах 30-денного загального страйку фермерів ми оголошуємо, що всі акції протесту будуть зосереджені на повній блокаді всіх прикордонних переходів між Польщею та Україною”, — йдеться у повідомленні.

У відповідь українські перевізники сьогодні, 20 лютого, о 12:00 розпочали мирну акцію біля трьох міжнародних автомобільних пунктів пропуску на кордоні із Польщею з українського боку. Акція відбувається біля пунктів пропуску “Рава-Руська”, “Краківець” та “Шегині”.

“Ми будемо польські вантажні автомобілі впускати на територію України. Але з тією затримкою, з якою вони пропускають наших: з чотири години, то – чотири години, п’ять, то — п’ять”, — зазначив він.

Акція буде проводитись цілодобово до 15 березня 2024 року. Або до розблокування кордонів польськими мітингувальниками.

Що відомо про блокування польсько-українського кордону

6 листопада 2023 року, близько 14:00 за українським часом, польські перевізникипочали блокувати рух вантажівок у пунктах пропуску “Краківець-Корчова”, “Ягодин-Дорогуськ” та “Рава-Руська-Гребенне”.

Асоціація “Укравтопром” із посиланням на Міжнародну транспортну асоціацію України зазначила, що причина страйків — надмірна конкуренція після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та країнами ЄС.

23 листопада 2023 року до страйків на кордоні долучилися польські фермери, які протестують на пункті пропуску “Шегині — Медика”.

Польські перевізники 11 грудня 2023 року припинили страйк на пункті пропуску “Ягодин — Дорогуськ”. Митниця запрацювала у звичному режимі, пропуск вантажівок відновили в обидва боки.

Того ж дня перед пунктом пропуску польська вантажівка знову заблокувала рух. Після попередження від польських правоохоронців фуру прибрали.

З 15:00 години 18 грудня 2023 року польські перевізники знову заблокували рух вантажівок на міжнародному пункті пропуску “Ягодин-Дорогуськ”.

З 6 січня у Польщі відновили рух вантажівок дорогою до прикордонного пункту пропуску “Медика – Шегині”.

У Польщі фермери 9 лютого розпочали загальнонаціональний страйк. Акція протесту триватиме щонайменше до 10 березня.

Під час перемовин в Міністерстві сільського господарства президент Національної ради сільськогосподарських палат Віктор Шмулевич заявив, що всі фермери згодні з трьома основними вимогами: вони не хочуть впровадження Green Deal, імпорту сільськогосподарської продукції з України та вимагають підтримки тваринництва.

Станом на ранок 10 лютого польські фермери блокували роботу трьох пунктів пропуску на кордоні з Україною: “Ягодин-Дорогуськ”, “Рава-Руська-Гребенне” та “Шегині — Медика”. Цього ж дня, об 11:30, завершився протест перед пунктом пропуску “Шегині-Медика”. Рух вантажівок відновлений.

12 лютого польські фермери розпочали акції протесту на пунктах пропуску “Долгобичув-Угринів”, “Зосін-Устилуг”. Протестувальники блокують там рух вантажівок. Також повторно заблокували ПП “Медика-Шегині”.

15 лютого біля міжнародного пункту пропуску “Ягодин — Дорогуськ” розпочалася акція протесту українських перевізників, які зібралися у відповідь на дії польських фермерів і затримують рух ваговозів із польською реєстрацією.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

В Держмитслужбі повідомили, що від ранку, 18 лютого, у вантажному пункті пропуску “Ягодин-Дорогуськ” розпочалася анонсована раніше повна блокада руху вантажівок. Протестувальники не пропускають навіть швидкопсувні, небезпечні чи гуманітарні вантажі.


Джерело: Суспільне мовлення України