Суспільне мовлення

Найстаріший дуб Львівщини змагається за звання “Європейське дерево року”

Дуб, який росте у селі Верин Розвадівської громади Стрийського району, подали на участь у конкурсі “Європейське дерево року – 2024”. Дерево вважається найстарішим у Львівській області та має статус ботанічної пам’ятки природи місцевого значення. За різними джерелами, йому від 500 до 1000 років.

Історію стародавнього дуба розповіли Суспільному мешканці Верина.

Дерево прижилося біля місцевої церкви святого Михаїла. Скільки йому років, достеменно ніхто не знає. Однак точно не одна сотня, впевнена тутешня екскурсоводка Оксана Гусак.

“Перша письмова згадка про село датована XV століттям. Якщо дубові 700, а, можливо, більше років, то він тут ріс на 100 років раніше, аніж було засноване село. Коли народжується дитина, дуб знайомиться з нею через те, що дитину ведуть до хрещення. І, відтак, коли людина йде на вічний спочинок, її теж проводжає дуб. Тобто, він є свідком усіх подій, котрі відбуваються у Верині. Я жартую, що це єдиний “чоловік”, який не пропустив жодного богослужіння у нас на парафії”, — каже екскурсоводка.

Веринський дуб заввишки 18 метрів, а в обхваті має вісім з половиною метрів. У 1984 році старому дубу надали статус ботанічної пам’ятки природи місцевого значення, а у 2010-му його визнали найстарішим деревом Львівщини.

“Цей дуб є таким об’єктом єднання не тільки людей, які проживають у цьому селі, а й далеко з-поза меж нашого села. Але що мені трохи прикро і болить, що переважно, коли говорять про наш дуб, відомий веринський дуб, то замовчують про той бік стовбура дерева, який ушкоджений і уже потребує людського втручання, бо є досить в аварійному стані. Але оскільки дерево має значення ботанічної пам’ятки, то ані церква, ані громада не мають права щось зробити”, — розповідає місцевий священик отець Тарас Пиріг.

Цьогоріч веринський дуб представляє Україну на конкурсі “Європейське дерево року” від Асоціації екологічного партнерства.

“Таке потужне дерево і треба, щоб воно представляло нашу Україну. І треба його зберегти. Треба стукати у всі інстанції, щоб якось полікувати то дерево. Воно просить допомоги”, — зазначає секретарка Розвадівської сільської ради Олександра Шимко.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Голосування за європейське дерево року триватиме до 22 лютого. Разом з Україною, фіналістами конкурсу є ще 14 країн.


Джерело: Суспільне мовлення України