Україна і світ

Надихнув інтернет-мем: що представила Україна на Burning Man 2024


На артфестивалі Burning Man 2024 українські митці представили інсталяцію I’m Fine, що відсилає до поширеного в інтернеті мему. У роботі показані дві сторони життя українців під час війни.

Що показала Україна на Burning Man 2024

Інсталяція довжиною 32 метри і висотою 7 метрів важить понад 10 тонн. Вона створена з реальних артефактів війни, зібраних на звільнених від окупантів землях. Це понівечені російськими обстрілами дорожні знаки, сонячні панелі, супутникові антени та уламки парканів.

Burning Man 2024

Монтаж інсталяції I’m fine на фестивалі Burning Man 2024

Над створенням інсталяції працювали український художник Олексій Сай та засновник проєкту Український свідок Віталій Дейнега. Вона показує світу, як агресор знищує Україну, зокрема культурні заклади, та як українці протистоять навалі загарбників і продовжують не просто жити, а й розвиватися в умовах війни.

Зараз дивляться

На проєкт Олексія Сая надихнув іронічний мем This is fine. Картинка зображує пса, який сидить з чашкою кави в будинку, що палає, але намагається контролювати ситуацію.

– Скульптура реальна, так само як і війна. Я хочу, щоб аудиторія відчула себе ближчою до народу України, який постраждав, і зрозуміла, що ми боремося за власну культуру, за нашу ідентичність. Коли відвідувачі фестивалю будуть стояти поруч зі скульптурою, будуть фізично торкатися потрощених матеріалів, кульових отворів, уламків, то вони зможуть відчути масштаб і вплив війни – і це наша реальність, – пояснив задум автор.

Презентацію інсталяції підтримав український військовий та музикант DJ Tapolsky. На Burning Man в Неваді він привіз сет, який поєднує голоси українців, що відповідають на питання як ти?, що також стало своєрідним мемом через війну. Адже саме це питання ми ставимо одне одному щодня, коли росіяни обстрілюють українські міста.

Про фестиваль Burning Man

Цей масштабний артзахід щороку відбувається у пустелі Блек-Рок у штаті Невада. В основі цінностей фестивалю – самовираження, зацікавленість та покладання на власні сили.

Кожна така подія збирає близько 80 тис. шанувальників сучасного мистецтва з усього світу. Цього року фестиваль розпочався 25 серпня і триватиме до 2 вересня.

Україна має доволі тривалу історію взаємодії із Burning Man. Торік інсталяція Олексія Сая стала першою з українських скульптур, що організатори обрали для традиційного спалення фігур. Кожен рік лише пʼять робіт потрапляють до цього урочистого списку.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Український свідок


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-26 13:46:32