Україна і світ

Свято оселедця в Фінляндії: усе про святкування та перевірений рецепт


Фінляндія славиться своєю любов’ю до оселедця, і це відображається у святкуванні цікавого заходу – Свята оселедця.

Розберімось, чому цей день став важливим для фінів і що цікавого можна дізнатися про нього.

Історія Свята оселедця

Свято оселедця (Baltic Herring Festival) починають святкувати у Фінляндії 1 жовтня, а головне дійство припадає на 6 жовтня.

Цей фестиваль має давню історію, що бере початок ще з XIX століття, коли оселедець був важливою частиною раціону фінів. Він зберігався довго та забезпечував місцевих жителів білком протягом суворих зим.

Сьогодні оселедець залишається не тільки улюбленою стравою, але й символом фінської культурної спадщини.

Оселедець: цікаві факти

  • Оселедець має важливе значення для економіки Фінляндії. Завдяки своїй популярності, ця риба стала одним із символів національної кухні.
  • Маринований оселедець – один із найпопулярніших делікатесів у Фінляндії. Його подають навіть на свята, а рецепти приготування передаються з покоління в покоління.
  • Хоча оселедець виловлюють по всій Балтиці, фіни вважають, що їхній оселедець – найкращий.

Рецепт маринованого оселедця

Щоб відчути смак цієї корисної та апетитної риби, пропонуємо простий рецепт маринованого оселедця, який легко приготувати вдома.

Інгредієнти:

  • оселедець морожений – 3 шт.
  • вода – 600 мл
  • сіль – 3 ч. л.
  • цукор – 2 ч. л.
  • лавровий лист – 2 шт.
  • горошини духмяного перцю – 4-6 шт. (за бажанням)

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Приготування:

  1. Розморожений оселедець розбираємо на філе або почищений від нутрощів, плавників та голів нарізаємо на шматки.
  2. Для маринаду воду вливаємо у каструльку. Додаємо сіль, цукор, лавровий лист, горошини перцю та доводимо до кипіння. Знімаємо маринад з вогню та охолоджуємо.
  3. Рибу викладаємо у миску та заливаємо маринадом. Накриваємо кришкою і ставимо під прес.
  4. Оселедець маринуємо за кімнатної температури 1 годину, а потім поміщаємо у холодильник ще на 2 години. Смачного!

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-02 14:06:41