Суспільне мовлення

Над університетом у Дублянах завершують монтувати купол: коли розпочнуть відновлення пам’ятки

Університет в Дублянах на Львівщині був пошкоджений внаслідок атаки БпЛА 1 січня. Зараз там завершують монтаж тимчасової захисної металевої конструкції, після цього її накриють брезентом. Це допоможе вберегти від руйнування будівлю, де колись навчався Степан Бандера.

Як повідомив керівник ЛКП “РЕМБУД” Олег Поліщук, така конструкція монтується в Україні вперше. Вартість купола — близько 1 мільйона гривень. Ці гроші нададуть благодійники.

“Задача купола — захистити споруду від подальшого руйнування, від атмосферних опадів, від снігів, від дощів. Оскільки споруда вже має більше 100 років, хочемо зберегти той конструктив, який залишився ще там цілий. Споруда зазнала дуже серйозних пошкоджень в центральній частині, є пошкоджено фактично весь дах цілого будинку, є пошкоджено перекриття одного з поверхів, практично повністю центральної частини, пошкоджені вікна, сходові конструкції”, — каже Олег Поліщук.

Монтаж купола над університетом в Дублянах. Фото: Ольга Дейнека/Суспільне Львів

На сьогодні, 22 лютого, там провели протиаварійні роботи – розібрали і прибрали зруйновані конструкції. Зараз розробляють проєктно-кошторисну документацію для того, щоб можна було почати відновлювальні роботи.

“Я думаю, за тиждень-два ми будемо мати проєктні пропозиції, з якими можна буде приступати до остаточного відновлення будівлі. Для того, щоби проводити будівельні роботи, треба щоби були на них ресурси. Ми собі порахували, що попередня вартість була в межах 20-22 мільйонів гривень на загально будівельні роботи. Я думаю, у найближчі декілька днів будемо мати точну цифру, з якою будемо стукати в ці громади, в обласний і до міста, просити допомоги і самі докладати зусилля”, — говорить декан факультету будівництва та архітектури університету природокористування Андрій Мазурак.

Монтаж купола над університетом в Дублянах

Монтаж купола над університетом в Дублянах. Фото: Ольга Дейнека/Суспільне Львів

Споруда є пам’яткою архітектури, тому її збережуть і відновлять такою як вона була, каже начальниця міського управління охорони історичного середовища Тетяна Балукова.

“Будівля, яка постраждала першого січня, є будівлею збудованою наприкінці XIX століття, пам’яткою архітектури місцевого значення. Усі цінні елементи, які були демонтовані, надалі під час реставрації будуть відновлені та реінтегровані на свої місця. Є металеві двері, які лежать, їх будуть перевозити у місця зберігання, також є сигнатурка, вежа над входом головним з годинником, яка, глянете старі фотографії, вона є збережена і вона буде реставрована”, — додає Тетяна Балукова.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У будівлі був розміщений один з факультетів університету, де навчалося близько 400 студентів. Зараз їх перевели в інші корпуси. Відновити навчання у цьому корпусі планують з початком наступного навчального року.

Що відомо про атаку дронами на Львівщині 1 січня

  • Вночі 1 січня росіяни атакували два об’єкти національної пам’яті у Львівській громаді. Це університет у Дублянах, де 100 років тому вчився Степан Бандера, та музей Романа Шухевича на Білогорщі.
  • У Дублянах ударною хвилею вибило вікна в гуртожитках, амбулаторії, каплиці та у навколишніх будинках, а у навчальних корпусах університету було знищено покрівлю та перекриття.
  • На Білогорщі було повністю зруйновано Музей Романа Шухевича, було пошкоджено кілька приватних будівель.
  • Від музею генерал-хорунжого УПА залишилися тільки стіна та купа цегли. Більшість експонатів – понад 600 – музейники сховали. Були знищені меморіальні речі Романа Шухевича: стіл, крісла, фотель, фортепіано тощо.
  • Збитки музею ще підраховують. Наразі вони становлять понад 2 мільйони гривень (вартість будівлі).


Джерело: Суспільне мовлення України