Суспільне мовлення

На в’їзд в Україну очікують понад 3000 вантажівок: ситуація на кордоні з Польщею

На чотирьох основних пунктах пропуску на кордоні з Польщею — “Ягодин–Дорогуськ”, “Рава-Руська-Хребенне”, “Краківець-Корчова” та “Шегині-Медика” на в’їзд до України очікують понад 3 тисячі вантажівок.

Про це в ефірі “Суспільне. Спротив” розповів помічник начальника Західного регіонального управління Держприкордонслужби Роман Павленко.

“Стосовно ситуації на в’їзд в Україну, то за інформацією наших польських колег, на чотирьох основних пунктах пропуску таких як “Ягодин”, “Рава-Руська”, “Краківець” та “Шегині” на в’їзд до України очікують понад 3 тисячі вантажівок. Найбільше у “Шегинях” — це 1100 та майже 900 — на “Раві-Руській”. Дещо менше у “Краківці” та “Ягодині”, — розповів помічник начальника Західного регіонального управління Держприкордонслужби Роман Павленко.

За його словами, на українсько-польському кордоні у електронній черзі на виїзд з України очікують приблизно 7800 вантажівок.

“За нашими підрахунками за 12 годин поточної доби, з 00:00, на виїзд з України у “Ягодині” було оформлено 11 вантажівок, у “Раві-Руській” — 49, у “Краківці” — 89 та у “Шегинях” — 111″, — додав Роман Павленко.

Від 1 грудня словацькі перевізники блокують пункт пропуску “Вишнє Нємецьке — Ужгород”.

“За цю добу, за перші 12 годин, через пункт пропуску “Вишнє Нємецьке — Ужгород” до Словаччини прослідували 79 вантажівок, на в’їзд до України — 78 вантажівок. За інформацією з електронної черги, на виїзд з України очікує 1300 вантажівок. За інформацією словацької сторони, на в’їзд до України перебувають понад 600 вантажівок”, — додав помічник начальника Західного регіонального управління Держприкордонслужби Роман Павленко.

Раніше повідомлялось, що Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України й Мінінфраструктури Польщі спільно напрацьовують заходи для розблокування кордону. Зокрема відомства домовились про зменшення кількості вантажівок на кількох автомобільних пунктах пропуску.

4 грудня, на пункті пропуску “Угринів-Долгобичув”, що на кордоні з Польщею, почали оформляти порожні вантажівки на виїзд з України загальною масою понад 7,5 тонн. На ранок вже оформили 30 вантажівок на виїзд з України.

Що відомо про страйк польських перевізників

6 листопада, близько 14:00 за українським часом, польські перевізники почали блокувати рух вантажівок у пунктах пропуску “Краківець-Корчова”, “Ягодин-Дорохуськ” та “Рава-Руська-Хребене”.

Учасник страйку Томаш Борковський розповів, що до блокади долучились представники транспортних компаній. Вони вимагають, аби повернули дозволи на комерційні перевезення для України.

Протестувальники заявили, що не будуть блокувати рух для автобусів, легкових авто, а також вантажівок, які перевозять гуманітарну допомогу Україні, або тварин чи швидкопсувні вантажі.

Асоціація “Укравтопром” із посиланням на Міжнародну транспортну асоціацію України зазначила, що причина страйків — надмірна конкуренція після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та країнами ЄС.

23 листопада до страйків на кордоні долучилися польські фермери, які протестують на пункті пропуску “Шегині-Медика”.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Перша заступниця голови комітету Верховної ради з питань транспорту та інфраструктури Юлія Клименко розповіла, що польські перевізники, які блокують пункти пропуску на кордоні, мають п’ять основних вимог і українська сторона може виконати деякі з цих вимог, а саме доступ до системи “Шлях” і повернення порожніх європейських вантажівок без черги.


Джерело: Суспільне мовлення України