Суспільне мовлення

На Львівщині є понад 1200 бебі-боксів у запасі: у 2024 році зміниться вміст пакунка малюка

У 2024 році зміниться вартість і вміст бебі-боксу — одноразової допомоги родині при народженні дитини, яку видають в Україні з 2018 року. Поки Львівщина не отримала оновлених пакунків малюка, породіллям продовжать видавати пакунки старого взірця.

Про це Суспільному розповів керівник обласного департаменту соціального захисту Роман Андрес.

Альтернатива пакунка малюка — грошова компенсація. У 2023 році вона становила 6819 гривень, у 2024 році – 7689 гривень.

У сім’ї Чухрай з Мостиського району народилася третя дитина — Матвій. Любов Чухрай народжувала у Львівському обласному пологовому будинку. Тут вона одразу отримала пакунок малюка.

Любов Чухрай із дитиною, 23 січня 2024. Фото: Ольга Дейнека / Суспільне Львів

“Якщо купляти, то набагато буде дорожче, ніж отримати бебі-бокс. Тому що там є і ковдрочка, там є пеленочки, там є підгузки, там є все, що потрібно на перший період для дитини. Тут рушнички два, також гарної якості. Також є ще пледик досить непоганий. Це у нас досить багато одягу. В ньому є бодіки з коротким рукавом, чотири різних розміри. Так само бодіки з довгим рукавом. Штанішки-повзунки”, — розповідає Любов Чухрай.

Пакунки малюка обирає небагато породіль, розповідає завідувачка відділу неонатального догляду новонароджених Львівської обласної клінічної лікарні Оксана Сенів. Жінки надають перевагу грошовій компенсації — понад 6800 гривень.

“Бебі-бокси ми видаємо в помірній кількості. Протягом місяця орієнтовно це може бути 20-25 бебі-боксів, це становить орієнтовно 15 відсотків всіх виписаних породіль. Переважно жінки кажуть, що вони готувалися до пологів, вже щось встигли придбати самостійно. Щоб не було накладок і дублювання, то вони уникають. Але я думаю, що воно зайвим ніколи не буде, тому що стільки, скільки є в бебі-боксі, накупити готова не кожна жінка до народження дитини”, — каже Оксана Сенів.

Любов Чухрай із чоловіком та бебі-боксом, 23 січня 2024.

Любов Чухрай із чоловіком та бебі-боксом, 23 січня 2024. Фото: Ольга Дейнека / Суспільне Львів

В бебі-боксі є 90 найменувань: засоби гігієни, одяг різного розміру до року, підгузки. Минулого року на Львівщині роздали понад 2880 пакунків малюка, розповідає керівник обласного департаменту соціального захисту Роман Андрес. Цього року вміст і вартість пакунка малюка змінять.

“Основний акцент було зроблено на те, що речі малих розмірів, з яких швидко виростають діти, були замінені на речі більших розмірів, які можуть використовуватись триваліший час. Також додано за побажаннями батьків шапочки, більше теплий одяг. Я думаю, батьки будуть задоволені новим складом пакунка”. — каже Роман Андрес.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Поки Львівщина не отримає нових пакунків малюка, видаватимуть бебі-бокси старого зразка. В області є запас понад 1200 бейбі боксів, каже Роман Андрес. Їх має вистачити до кінця квітня.


Джерело: Суспільне мовлення України