Суспільне мовлення

На Львівщині стартувала кампанія з вакцинації від кору: яка ситуація з вакциною

Стартувала загальнонаціональна кампанія з вакцинації від кору. На Львівщину доставили близько 35 тисяч доз вакцини. Про це на брифінгу повідомила генеральна директорка Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб Наталія Іванченко. Виробник препарату — компанія з Нідерландів.

Наталія Тімко каже, що від початку року на Львівщині зафіксували 3 випадки захворювання на кір. Водночас кількість хворих може зростати.

“Починаючи з 2000-х років: 2001, 2006, 2012 роки, відзначався епідемічний підйом захворюваності. Близько 3 тисяч мешканців Львівщини хворіли на кір. Наступний спалах був у 2018-2019 роках. Він відрізнявся від попередніх, тоді захворіло у 6 разів більше. Тобто близько 18 тисячі людей зі Львівщини перехворіли на кір. Минуло 5 років і ми очікуємо як себе поведе вірус кору”, — каже Наталія Тімко.

За словами головної епідеміологині Львівщини Наталії Тімко-Іванченко, цільова аудиторія для вакцинації — 17666 дітей, які не отримали вакцинації від кору відповідно до віку.

“Львівщина отримала вакцину як для рутинної вакцинації, згідно з графіком дітей віком 1 і 6 років, і повністю отримала вакцину на 17 666 дітей. Це близько 35000 доз”, — каже Наталія Тімко.

На Львівщині сформують 4 постійно діючі мобільні бригади, які будуть приїжджати у школи і табори. Також є 48 бригад, які можуть бути залучені до профілактичних щеплень. Аби зробити щеплення, слід звернутися до сімейного лікаря.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За словами Наталії Тімко-Іванченко, абсолютним протипоказом до вакцинації дітей від кору є СНІД. Також не слід вакцинуватися дитині, яка на першу дозу вакцини мала важку алергічну реакцію.


Джерело: Суспільне мовлення України