Суспільне мовлення

На чотирьох польських пунктах пропуску в’їзд в Україну очікують близько 2500 тисяч вантажівок — ДПСУ

Речник Державної прикордонної служби України (ДПСУ) Андрій Демченко повідомив, що станом на ранок понеділка, 4 грудня, на чотирьох напрямках кордону в бік України на території Польщі в чергах перебували близько 2,5 тисяч вантажівок.

Про це Андрій Демченко розповів на брифінгу.

За його словами, найбільша кількість стоїть навпроти пункту пропуску “Рава-Руська” – майже 900 транспортних засобів. Загалом за час блокування кордону польськими перевізниками, вантажопотік суттєво знизився, подекуди в десятки разів.

“Певна кількість транспортних засобів все ж таки перетинає кордон як на виїзд з Польщі, так і на в’їзд у Польщу. Але інтенсивності руху, як було до 6 листопада, звісно, немає. Наводжу приклад пункту пропуску “Ягодин”, де за добу раніше перетинали кордон в обидва напрямки близько 1200-1300 вантажних транспортних засобів. За минулу добу кордон там перетнули близько 130 транспортних засобів. Тобто суттєве зниження вантажопотоку”, – сказав Демченко і додав, що найбільш інтенсивний рух на напрямі пропускного пункту “Краковець”.

Ситуація на кордоні зі Словаччиною та Угорщиною

За словами речника ДПСУ, станом на ранок 4 грудня, в бік України на території Словаччини в цьому напрямку перебували 650 вантажних вантажівок в чергах в очікуванні перетнути кордон. Він додав, що наразі прикордонники фіксують збільшення вантажівок, які намагаються перетнути кордон з Угорщини в Україну. Це пов’язане з тим, що інші пункти пропуску заблоковані. Станом на ранок навпроти пункту пропуску “Тиса” на кордоні з Угорщиною в чергах перебувало 750 вантажівок.

“На словацькому кордоні через блокування у чергах перебувало 650 вантажівок. Учасники акції повідомляли про те, що вони пропускатимуть по чотири вантажівки за годину в напрямку України, а рух для вантажівок з України у Словаччину не блокуватиметься”, — сказав Демченко.

Він також зауважив, що за інформацію, яку надали словацькі колеги, блокування є безстроковим. Тобто конкретної дати припинення блокади кордону немає. Влада України веде роботу, щоб знайти компроміси для того, щоб розблокувати рух на кордонах України, додав речник ДПСУ.

Раніше повідомлялось, що Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України й Мінінфраструктури Польщі спільно напрацьовують заходи для розблокування кордону. Зокрема відомства домовились про зменшення кількості вантажівок на кількох автомобільних пунктах пропуску.

4 грудня, на пункті пропуску “Угринів-Долгобичув”, що на кордоні з Польщею, почали оформляти порожні вантажівки на виїзд з України загальною масою понад 7,5 тонн. На ранок вже оформили 30 вантажівок на виїзд з України.

Що відомо про страйк польських перевізників

6 листопада, близько 14:00 за українським часом, польські перевізники почали блокувати рух вантажівок у пунктах пропуску “Краківець-Корчова”, “Ягодин-Дорохуськ” та “Рава-Руська-Хребене”.

Учасник страйку Томаш Борковський розповів, що до блокади долучились представники транспортних компаній. Вони вимагають, аби повернули дозволи на комерційні перевезення для України.

Протестувальники заявили, що не будуть блокувати рух для автобусів, легкових авто, а також вантажівок, які перевозять гуманітарну допомогу Україні, або тварин чи швидкопсувні вантажі.

Асоціація “Укравтопром” із посиланням на Міжнародну транспортну асоціацію України зазначила, що причина страйків — надмірна конкуренція після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та країнами ЄС.

23 листопада до страйків на кордоні долучилися польські фермери, які протестують на пункті пропуску “Шегині-Медика”.

Перша заступниця голови комітету Верховної ради з питань транспорту та інфраструктури Юлія Клименко розповіла, що польські перевізники, які блокують пункти пропуску на кордоні, мають п’ять основних вимог і українська сторона може виконати деякі з цих вимог, а саме доступ до системи “Шлях” і повернення порожніх європейських вантажівок без черги.

Що відомо про блокування словацько-українського кордону

Союз автомобільних перевізників Словаччини (UNAS) 29 листопада повідомив, що розпочне блокування прикордонного пункту “Вишнє Нємецьке – Ужгород” з 1 грудня. Метою протесту є приєднання до польських перевізників.

Цього місяця представники UNAS уже блокували на годину пункт перетину кордону “Вишнє Нємецьке — Ужгород” з боку Словаччини, висловивши солідарність із польськими страйкарями. Вони вимагали від Брюсселя запровадити дозволи на перевезення для українських транспортних засобів, оскільки європейські компанії не можуть з ними конкурувати – це те саме, що вимагають протестувальники на кордоні Польщі з Україною.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

1 грудня на території Словаччини розпочато блокування руху вантажівок через пункт пропуску “Вишнє Нємецке”, що суміжний українському пункту пропуску “Ужгород”.


Джерело: Суспільне мовлення України