Україна і світ

МКС встановлює локації злочинів РФ, де були тортури наших військових

Наразі команда представництва Міжнародного кримінального суду (МКС) в Україні проводить розслідування депортації РФ українських дітей та обстрілів енергоструктури України. Крім того, з’ясовуються локації місць несвободи українських військових і цивільних, де було скоєно найбільш кричущі злочини.

Про це повідомила керівниця розслідування міжнародних злочинів, скоєних в Україні від МКС Бренда Голліс.

Вона зазначила, що команда МКС була зосереджена на розслідуванні депортації українських дітей і розслідуванні російських ударів по енергетичній інфраструктурі України, і результатами роботи цієї роботи стали ордери МКС на арешт Володимира Путіна, Марії Львової-Бєлової та вищого військового керівництва РФ.

Зараз дивляться

– Зараз ми зосередилися на депортації та на енергетиці. На наступних етапах вдосконалюватимемо розслідування цих двох справ, щоб представити докази суддям вищого рівня та попросити їх розглянути питання арешту Путіна, Львової-Бєлової та військових командувачів – за депортацію дітей та за атаки на енергосистему, – наголосила Голліс.

Розслідування МКС щодо злочинів против заарештованих

Крім того, керівниця команди МКС зазначила, що наразі МКС зосередилися на злочинах, які були скоєні щодо затриманих і заарештованих – військовополонених і цивільних, і у цьому питанні є дуже широкий спектр можливих злочинів щодо утримуваних людей.

Голліс звернула увагу, що військовополонений може бути взятий у полон, але не може, перебуваючи в полоні, піддаватися тортурам – це міжнародний злочин.

– Цивільних також утримували. Саме по собі утримання цивільних у місцях несвободи є незаконним. Різні злочини – катування, насильство. Зараз ми перебуваємо в процесі визначення, на яких локаціях ми хочемо зосередитися, – наголосила вона.

Голліс зауважила, що команда МКС не може розслідувати весь масив таких злочинів, тому зосереджується на конкретних кейсах щодо тих місць несвободи, де незаконно утримуваних піддавали найбільш серйозним тортурам.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-08 21:04:17