Україна і світ

Марк Рютте може стати новим генсеком НАТО: хто він і яку позицію займає щодо України

Фото: Офіс президента

Марк Рютте, прем’єр-міністр Нідерландів, є головним кандидатом на посаду генерального секретаря НАТО. Його кандидатуру тепер підтримали Угорщина та Словаччина, які виступали раніше проти.

Словаччина та Угорщина підтримують Рютте на посаду генсека НАТО

Про це повідомило агентство Reuters, зазначивши, що зміна позиції Будапешта та Братислави стали важливим кроком для Рютте на шляху до отримання цієї посади.

НАТО приймає рішення консенсусом, тому будь-який кандидат потребує підтримки всіх 32 членів блоку. Проти кандидатури Рютте виступає лише Румунія, президент якої Клаус Йоханніс також змагається за цю посаду.

Зараз дивляться

Підтримка Угорщини стала результатом зустрічі прем’єр-міністра Віктора Орбана з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом минулого тижня, на якій сторони домовилися, що Угорщина не блокуватиме рішення НАТО щодо надання підтримки Україні, але погодилася, що не буде залучена до цього процесу.

– Прем’єр-міністр Марк Рютте підтвердив, що він повністю підтримує цю угоду і продовжить це робити, якщо він стане наступним генеральним секретарем НАТО, – написав Орбан у соціальній мережі X.

ЗМІ пишуть, що перед наступним головою НАТО стоятиме завдання зберегти підтримку союзників у боротьбі України проти російського вторгнення, водночас запобігаючи будь-якій ескалації, яка може втягнути військовий блок безпосередньо у війну з Москвою.

Чому Угорщина змінила позицію щодо Рютте

Голова постійної делегації України у ПА НАТО, народний депутат Єгор Чернєв в ефірі телемарафону сказав, що певні важелі впливу свідчать про зміну позиції Будапешта щодо низки питань.

– Є важелі впливу і це показує зміна позиції Угорщини щодо багатьох питань. В цьому випадку щодо кандидатури Рютте… Я бачу, що знаходять важелі впливу на Угорщину і певною мірою досягають з нею домовленостей, коли вона не підтримує, але й не ставить палки в колеса, – сказав політик.

На скільки зміна очільника НАТО може вплинути на співпрацю та питання щодо України, Чернєв вважає, що в разі, якщо генсеком стане Рютте, то можна судити по допомозі Амстердама Києву.

– Ми можемо судити по тому, як нам допомагають Нідерланди. Нідерланди є країною, яка входить в ту ж коаліцію з F-16 і є одним із лідерів у цих питаннях і багато в чому допомагає у межах Рамштайну… Тут негативних сюрпризів я не очікую, позитивні можуть бути.

Чернєв звернув увагу на зміну риторики нинішнього генсека НАТО від того, що блок жодним чином не має бути втягнутим у війну, до підтримки бити західним озброєнням по території РФ. Чернєв вважає, що таку ж риторику підхопить й Марк Рютте.

Що відомо про Марка Рютте

Марк Рютте народився у протестантській сім’ї у місті Гаага. Він навчався у Лейденському університеті, який закінчив у 1992 році.

З 1988 до 1991 року очолював Молодіжну організацію свободи і демократії (молодіжне крило Народної партії за свободу і демократію). Після закінчення інституту протягом десяти років працював у харчовій компанії Unilever, у 2002 році – перейшов у сферу національної політики.

Під час парламентських виборів 2002 року Рютте працював у штабі Народної партії за свободу і демократію, згодом його призначили держсекретарем із соціальних питань та зайнятості в першому уряді Балкененде.

Після відставки уряду недовгий час був депутатом парламенту, а потім знову був призначений на цю посаду в другому уряду Балкененде.

З 17 червня 2004 року до 27 червня 2006 року працював Державним секретарем з вищої освіти і науки, освіти, культури та науки у другому кабінеті Балкененде.

Згодом Рютте повернувся до другої палати Генеральних штатів і незабаром став лідером парламентської фракції Народної партії за свободу і демократію. 

На парламентських виборах у 2010 році він очолив список Народної партії за свободу і демократію. 

У парламенті сформували правоцентристську коаліцію між Народною партією і Християнсько-демократичним закликом, яку підтримала Партії Свободи під керівництвом Герта Вілдерса.

8 жовтня 2010 Марк Рютте був призначений головою уряду і сформував свій кабінет.

Рютте є першим прем’єр-міністром Нідерландів не від Християнсько-демократичної партії і Партії праці з 1918 року. Також він перший прем’єр-міністр від Народної партії за свободу і демократію.

Ставлення Марка Рютте до війни України

Нідерланди є одними з найбільших європейських союзників для України.

Марк Рютте неодноразово заявляв, що його держава готова підтримувати Україну стільки, скільки це буде необхідно, включно з посиленням ППО та навчанням пілотів на F-16.

Під час візиту президента Володимира Зеленського до Нідерландів у травні 2023 року лідери домовились, що спецтрибунал щодо злочину агресії Російської Федерації має бути розміщений у Гаазі.

Рютте та Зеленський вважають, що жоден наявний міжнародний механізм не може здійснювати юрисдикцію над злочином агресії, скоєним в Україні.

У квітні 2024 року Рютте заявив, що необхідність доправлення ракет класу земля-повітря в Україну є нагальною, а також доклав нових зусиль, щоб переконати країни з великою кількістю ЗРК Patriot віддати їх українцям, щоб зупинити війну.

Очікується, що новий генсек у НАТО з’явиться на ювілейному саміті, який відбудеться у липні у Вашингтоні в рік 75-річчя блоку, а термін повноважень Столтенберга офіційно закінчиться 1 жовтня 2024 року.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-18 20:52:33

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин