Україна і світ

Макрон оголосив про початок підготовки пілотів ЗСУ до Mirage 2000

Фото: Офіс президента

Франція відсьогодні розпочне підготовку українських пілотів на французькі винищувачі Mirage 2000.

Про це оголосив президент Франції Еммануель Макрон під час спільної пресконференції із Володимиром Зеленським.

Підготовка пілотів для Mirage 2000

– Ми оголошуємо про постачання першої серії літаків Mirage 2000 і про початок підготовки пілотів-штурмовиків і механіків для обслуговування цього літака. Ми вирішили, що Франція укомплектує повністю, навчить персонал повної бригади в межах зусиль з регенерації українських сил, – заявив президент Франції.

Зараз дивляться

Водночас Макрон відмовився уточнювати кількість літаків, щоб вороги не дізнались про зазначені плани.

– Ми домовилися про потреби, тепер пріоритет у тому, щоб почати формування пілотів і механіків. Це те, що буде запущено буквально в наступні дні в Франції, тому що йдеться про технічні навчання, які будуть на наших теренах. Після цього ми матимемо потребу уточнити можливості Франції, що вона може передати. Ці дискусії почалися вже кілька місяців тому з кількома нашими партнерами, – додав він.

Візит інструкторів та Макрона в Україну

Примітно, що під час пресконференції Макрон анонсував свій візит до України.

– Я буду у Швейцарії, я приїду в Україну, – сказав він.

Президент Франції і раніше мав намір приїхати, але через певні обставини кілька разів відкладався.

Також очільник французької держави повідомив про відправку інструкторів в Україну.

– Ми не воюємо з Росією, ми не хочемо ескалації, але ми хочемо зробити все, щоб можемо, щоб допомагати Україні оборонятися. Тому, коли Україна просить нас навчати на своїй суверенній території, чи є це ескалацією? Ні. Це ж не відправлення солдатів на лінію фронту. Чому ми маємо підкорятися Росії, яка вирішить, що ми не маємо права відправляти інструкторів? Ми не погоджуємось з цими червоними лініями, – наголосив він.

Президент Франції додав, що його країна вирішила створити коаліцію щодо інструкторів в Україну і вже багато партнерів дали згоду на це.

– З поваги до них, я не можу зараз вам сказати, що Франція буде це робити, але ми вже знаємо, що ми не будемо одні. Ми використаємо наступні дні, щоб організувати цю ширшу коаліцію, щоб відповісти на запити України в тих самих рамках, про які я щойно говорив, – сказав він.

Нагадаємо, також Еммануель Макрон оголосив про створення з Україною фонду на €200 млн, який має на меті допомогти у відбудові української інфраструктури.

Джерело: Офіс президента

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-07 22:03:38