Україна і світ

Львівські медики вилікували 9-річного хлопчика з рідкісною хворобою печінки

Медики львівського дитячого центру допомогли стабілізувати стан 9-річного Дениса, який страждав на рідкісну патологію печінки.

Небезпечні симптоми

До гастроентеролога дитячої лікарні у Львові звернулися батьки девятирічного Дениса. У хлопчика були жовті очі та шкіра, сильний свербіж, розлади травлення та різка втрата маси тіла.

Батько хлопчика розповів, що це вже третій випадок жовтяниці, вперше дитина захворіла у два місяці, потім – у три роки.

Зараз дивляться

Повторні прояви хвороби змусили родину шукати допомоги фахівців, оскільки цього разу симптоми тривали довше і були найважчими – Дениса турбував нестерпний свербіж шкіри та різке схуднення.

Медична допомога

Щоб з’ясувати потенційні причини такого стану лікарі провели диференційну діагностику.

При генетичному дослідженні медики виявили мутацію в гені ABCB11, що підтвердило рідкісне захворювання – доброякісний внутрішньопечінковий холестаз (застій жовчі).

Специфічної терапії для цієї хвороби не існує, у період загострення зазвичай застосовують симптоматичне медикаментозне лікування. Крім того, необхідно приймати жиророзчинні вітаміни А, К, D, E.

Тож завдяки допомозі медиків та підтримці родини стан хлопчика почав покращуватися. Симптоми хвороби поступово зникли, а результати аналізів показали, що функція печінки повністю нормалізувалася.

Історія Дениса – яскравий приклад того, як важливо швидко реагувати на симптоми та звертатися до фахівців. Патологія, яку виявили у хлопчика, мала доброякісний характер і не розвилася до цирозу.

Тоді як більшість холестазів спричиняє важкі ураження печінки – 50% хворих з холестазом потребують трансплантації органу.

Джерело і фото: Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-02 13:23:08