Суспільне мовлення

Листи на бересті можуть стати документальною спадщиною ЮНЕСКО

Спеціальні комісії України, Естонії, Латвії, Литви та Польщі подали спільну заявку до ЮНЕСКО щодо внесення листів на бересті до Списку документальної спадщини ЮНЕСКО “Пам’ять світу”. Один такий експонат, книжечка на бересті, зберігається у львівському музеї “Територія терору”.

Про це Суспільному розповів науковий співробітник музею Юрій Коденко.

Книжечку на бересті зробила Марія Секунда з Львівщини. Вона відбувала покарання у Казахстані. Там збирала побажання товаришок на листочках із кори берези, які потім зшила у книжку.

“Ця книжка належала Марія Михайлівні Секунді. Марія Секунда народилася в 1927 році у Львівській області село Малі Ланки. Вона була народжена в селянській родині, а під час визвольної боротьби в 40-50 років вона пішла в підпілля, вона була членом ОУН, очолювала жіночу сітку у своєму селі”, — розказує науковий співробітник музею “Територія терору” Юрій Коденко.

Науковий співробітник музею “Територія терору” Юрій Коденко, 19 грудня 2023. Фото: Іванка Дусько / Суспільне Львів

Через повстанську діяльність жінку засудили до 25 років ув’язнення у Казахстані. Там вона й зібрала побажання товаришок. Дівчата, які відбували покарання разом із нею, лишали переважно віршовані записи.

“Позаяк паперу у них не було, не дозволяли мати, то записи вона робила на берестяній корі. Це був матеріал, який був доступний – принаймні не треба було звітувати”, — каже Юрій Коденко.

береста

Берестяна книжечка Марії Секунди, 19 грудня 2023. Фото: Іванка Дусько / Суспільне Львів

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Після смерті Марії Секунди її помешкання дісталось далеким родичам, бо нікого близького не було. Нові власники викинули майно жінки. До музею книжечка, листи й інші речі потрапили завдяки сусідці, яка знайшла все це на смітнику й передала у фонд.


Джерело: Суспільне мовлення України