Україна і світ

Консервована квасоля на зиму: рецепт та усі тонкощі приготування


Консервована квасоля на зиму може стати як ситною самостійною закускою, так і смачною основою для інших страв.

Рецепт консервованої квасолі на зиму та важливі поради від шефа Клопотенка – читайте в нашому матеріалі.

За цим рецептом можна використовувати як білі, так і темні сорти. Під час вибору квасолі зверніть увагу на великі зерна з товстою шкіркою і м’якою серединкою. Саме такі бобові найкраще підходять для маринування, оскільки вони добре тримають форму під час термічної обробки.

Зараз дивляться

Консервована квасоля на зиму: рецепт

Кількість інгредієнтів у цьому рецепті розрахована на 4 півлітрові банки, однак може змінюватися залежно від розміру зерен квасолі.

Інгредієнти:

  • біла квасоля – 1 кг
  • вода – 1,5 л
  • цукор – 60 г
  • сіль – 40 г
  • оцет 9% – 100 мл

Якщо хочете більшої ароматності, можна додати в маринад лавровий лист або кілька зубчиків часнику.

Приготування:

  1. Квасолю промийте холодною водою, пересипте в миску і замочить на ніч також у холодній воді. Вранці воду злийте, а квасолю відваріть у свіжій воді до готовності. Час приготування – приблизно 50 хвилин.
  2. Поки квасоля вариться, підготуйте стерилізовані банки та кришки.
  3. Для маринаду влийте у каструлю 1,5 л води, додайте цукор та сіль. Доведіть суміш до кипіння, влийте оцет та проваріть ще 1 хвилину.
  4. Варену квасолю викладіть у маринад і варіть на слабкому вогні 10 хвилин. Після цього розкладіть квасолю разом із маринадом у стерилізовані банки і прикрийте кришками.
  5. На дно широкої каструлі викладіть тканину, помістіть банки з нашою заготівлею і залийте їх водою так, щоб вона покривала банки до плечиків.
  6. Стерилізуйте банки з квасолею протягом 40 хвилин після закипання води. Після цього консервовану квасолю закатайте та залиште до охолодження.

Консервована квасоля на зиму готова. А як щодо використання? Наприклад, у стравах світової кухні. Ось деякі відомі страви з різних куточків світу, де квасоля відіграє ключову роль:

  • Чилі кон карне (Мексика). Це гостра м’ясна страва з квасолею, приготована з яловичини, томатів, перцю чилі та різних спецій. Також популярна в США.
  • Касуле (Франція). Традиційна страва з регіону Лангедок, що складається з білої квасолі, м’яса качки чи гусака, ковбасок і свинини. Касуле довго готується на слабкому вогні.
  • Фейжоада (Бразилія). Це національна страва Бразилії, яку готують із чорної квасолі та різних видів м’яса, зокрема свинини та ковбасок. Її зазвичай подають з рисом, апельсинами та капустою.
  • Раджма (Індія). Популярна індійська страва з червоної квасолі, приготована в пряному томатному соусі з імбиром, часником та різними спеціями. Її зазвичай подають з вареним рисом або чапаті.
  • Салат з тунцем і квасолею (Середземномор’я). У середземноморській кухні часто можна знайти салати з білої квасолі та тунця, які заправляються оливковою олією, соком лимона та зеленню.
  • Хумус з квасолі (Близький Схід). Хумус зазвичай готують з нуту, але його можна приготувати й з квасолі. Це паста з квасолі, оливкової олії, соку лимона, часнику та тахіні. Подають з пітою або овочами.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Євген Клопотенко

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-02 16:21:07