Україна і світ

Коли закінчиться війна: експерт пояснив, які є варіанти мирних планів

Фото: Генштаб ЗСУ

Україна, Росія та треті сторони висувають варіанти мирних планів, які могли б стати предметом переговорів про завершення війни.

Про це написав директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський у колонці для видання New Voice.

Які умови Росії

Останні за часом вимоги Росії, за умов виконання яких вона готова сісти за стіл переговорів, озвучені диктатором Володимиром Путіним 14 червня 2024 року.

Зараз дивляться

Серед них: нейтральний, позаблоковий і без’ядерний статус для України, її демілітаризація і денацифікація, виведення ЗСУ з усієї території Донецької, Луганської, Херсонської й Запорізької областей.

Очільник Кремля Путін зажадав, щоб відбулася фіксація у міжнародних договорах статусу Криму, Севастополя і згаданих областей як регіонів РФ, а також скасування санкцій проти Москви.

Також раніше висувалися вимоги про створення “санітарних зон”, що передбачатиме відведення ЗСУ з території ще й північних областей України за умов присутності російських спостерігачів.

Микола Сунгуровський зазначив, що з огляду на тактичні успіхи на фронті, неготовність України погоджуватися на втрату територій і на відмову від вступу до НАТО, Росія не зацікавлена в започаткуванні мирних переговорів.

На його думку, Росія намагатиметься, принаймні до виборів у США, вичавити максимум із наявної ситуації для посилення своїх позицій, паралельно роздмухуючи дестабілізаційні процеси в Європі.

Позиція України

Формула миру України, яка вперше оприлюднена Зеленським 15 листопада 2022 року під час Саміту G20 на Балі, містить 10 пунктів.

Серед них – радіаційна і ядерна безпека, продовольча безпека, енергетична безпека, звільнення всіх полонених і депортованих, виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку, виведення російських військ і припинення бойових дій, повернення справедливості, протидія екоциду, недопущення ескалації, фіксація завершення війни.

Микола Сунгуровський вважає, що прийнятні для України переговори про завершення війни можуть бути започатковані лише за результатами успішного контрнаступу ЗСУ, коли російські війська будуть витіснені з окупованих територій (до кордонів станом на січень 2014 року).

Предметом переговорів мають бути: обмін полоненими, відшкодування Росією завданих Україні втрат в економіці, енергетиці, соціальній інфраструктурі, екології, укладення відповідного юридичного документа з визначенням кордонів та умов їхньої демаркації.

Що роблять Китай і Бразилія

Перед Другим самітом миру дедалі активніше просувається так званий китайсько-бразильський консенсус.

Цей мирний план містить шість пунктів, серед яких дотримання трьох принципів “охолодження ситуації” (припинення бойових дій, недопущення ескалації конфлікту), визнання переговорів єдиним можливим способом завершення війни, уникнення нападів на цивільних осіб і об’єкти, захист жертв конфлікту.

Також йдеться про запобігання використанню ядерної, біологічної та хімічної зброї, уникнення ядерних криз, неприйнятність збройних нападів на мирні ядерні об’єкти, спільна підтримка міжнародного співробітництва у важливих сферах, забезпечення безпеки ключової інфраструктури міжнародної торгівлі.

Політика США

Як зазначив Микола Сунгуровський, колективний Захід не має якогось єдиного узгодженого погляду на завершення війни, тому і єдиного мирного плану. Зараз всі партнери США чекають на вибори президента в США.


Позиція Білого дому полягає в наданні Україні дозованої допомоги, яка є недостатньою не лише для перемоги, а навіть для протистояння силам Росії через обмеження на застосування зброї, звернув увагу він.

Погляд президента США Джо Байдена спрямований на завершення війни дипломатичним шляхом з “переможними” результатами шляхом максимального військового та економічного послаблення Росії, забезпечення сильних позицій України.

Але насправді відбувається затягування війни, вважає директор військових програм Центру Разумкова.

У чому зацікавлені ЄС і НАТО

Він звернув увагу, що члени ЄС і НАТО зацікавлені, щоб війна завершилася на території України та не перекинулася на них.

Проте вони сковані наслідками попередніх помилок у відносинах з Росією, Китаєм та іншими авторитарними режимами.

На думку Миколи Сунгуровського, жоден з наявних мирних планів не відповідають кінцевим цілям України – перемозі над Росією.

Він вважає, що Формула миру України має бути суттєво допрацьована, а точніше скорочена та конкретизована саме під переговори про завершення війни, а не обговорення на глобальних самітах.

– Враховуючи ситуацію на фронті, яка є головним чинником, що визначатиме зміст і характер переговорів, можна констатувати, що нам зарано розслаблятися — попереду важкі часи та рішення, – переконаний він.

За цих умов Україні критично важливо передбачити можливість розвитку ситуації за несприятливими сценаріями, бути готовою до реагування та застосування всіх можливих заходів, не відмовляючись від стратегічного напряму до перемоги, вважає Микола Сунгуровський.


Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-08 22:09:06