Україна і світ

Кличко відсторонив свого заступника Прокопіва після розслідування ЗМІ: що відомо

Міський голова Києва Віталій Кличко відсторонив від виконання обов’язків заступника голови Київської міської державної адміністрації (КМДА) Володимира Прокопіва після розслідування журналістів про нібито численну нерухомість родини та друзів посадовця.

Про це Віталій Кличко написав у Telegram.

Відсторонення Володимира Прокопіва

— Я звертаюся до правоохоронних і антикорупційних органів перевірити факти, викладені журналістами-розслідувачами Bihus.Info щодо заступника голови КМДА Володимира Прокопіва, — повідомив Віталій Кличко.

Задля об’єктивності Кличко відсторонив свого заступника від виконання посадових обов’язків на час перевірки.

Заступник Кличка звільнився

Після інформації про відсторонення Володимир Прокопів повідомив, що вирішив піти зі своєї посади.

Він розповів, що ознайомився із розслідуванням Bihus.Info і запевняє, що йому немає чого приховувати.

– Я з повагою ставлюся до роботи правоохоронних органів та інших контролюючих державних служб. Тому, якщо останні будуть вбачати у моїх діях ознаки порушень, готовий і відкритий до перевірки. Для мене важлива моя репутація та чесне імʼя моєї родини, – наголосив Володимир Прокопів.

А ще він зауважив, що за посаду заступника голови КМДА ніколи не тримався.

Розслідування журналістів щодо Володимира Прокопіва

Так, журналісти Bihus.Info розповіли, що Прокопів прийшов у владу із бізнесу: його родина мала будинок і квартиру в столиці, нові автомобілі, гроші на рахунках тощо. Сам Володимир Прокопів з 2014 року був депутатом Київради, очолював фракцію Європейська Солідарність. З 2021 року став одним із заступників Віталія Кличка з самоврядних повноважень.

Журналісти повідомляють, що тесть Прокопіва – Андрій Штурмай – начебто почав скуповувати нерухомість у столиці. Так, у період з 2015 по 2016 роки на тестя Прокопіва нібито оформили компанію ТОВ ВП СЕРВІС, а на згодом і на компанію оформили квартиру та офіси загальною площею 600 кв. м в різних районах: ЖК Зелений острів на Сирці, ЖК Паркова Вежа на Виноградарі, а також в новобудові на Лівому березі.

У 2020 році компанія купила 150 кв. м в ЖК Тетріс Холл. За даними джерел журналістів, у той період Андрій Штурмай не мав бізнесу, а отримував малу зарплатню в АТ Іванофранківськгаз. Володимир Прокопів запевняє, що його тесть уже багато років працює закордоном найманим працівником в будівельній сфері.

Теща Прокопіва – Стелла Штурмай – також стала власницею приватного будинку у 190 кв.м в КМ Нова Ходосівка. Вартість такої нерухомості від 180 тис. доларів. За даними джерел журналістів, доходи Стелли Штурмай за останні 10 років у десять разів нижчі. До 2018 року жінка працювала заступницею з навчально-виробничої роботи у художньому училищі №3 Івано-Франківська – тоді її зарплата не перевищувала 20 тис. гривень на місяць.

Нерухомістю володіє й дружина Прокопіва – Віра. Журналісти Bihus.Info виявили, що на жінку оформлено 600 кв. м у ЖК Теремки. Їх вона начебто придбала у 2021 році за 13 млн грн. А ще Віра Прокопів, як запевняють розслідувачі, купила трикімнатну квартиру в ЖК Хеппі Хаус за майже 2 млн грн, хоча на той час забудовник продавав квартири вдвічі дорожче.

У другій частині розслідування журналісти Bihus.Info розповіли, що двоє друзів Володимира Прокопіва нібито через приватні компанії отримали у власність шість об’єктів нерухомості, які раніше були комунальними.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Володимир Прокопів

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-22 11:24:05