Львівський портал

Китай допомагає Росії зірвати Саміт миру, – Зеленський

Україна наразі має підтвердження 106 країн світу щодо участі в Саміті миру у Швейцарії 15 червня, проте Росія намагається завадити його проведенню, а Китай їй у цьому допомагає. Про це заявив президент Володимир Зеленський, повідомляє Інтерфакс-Україна.

«У нас є сьогодні підтвердження 106 країн світу. І це на високому рівні: на рівні лідерів, на високому рівні представників своїх країн… Росія сьогодні їздить багатьма країнами світу, погрожуючи блокадою харчової продукції, агропродукції або хімії, … цінами на енергетику або просто тисне на інші держави світу, щоб вони не були на саміті», – сказав він на конференції «Діалог – Шангрі Ла» в Сінгапурі 2 червня.

Він додав, що має «не дуже хорошу інформацію» про те, що деякі держави почали допомагати Росії в дипломатичному зриві Саміту миру. Зрештою Володимир Зеленський уточнив, що має на увазі, зокрема, Китай.

«Сьогодні, на жаль, користуючись впливом Китаю на регіон, Росія робить усе, щоб зірвати Саміт миру… На жаль, така велика незалежна країна, така потужна як Китай є інструментом у руках Путіна… І тому я так сказав про Росію і представників ще деяких країн, що вони працюють над зривом Саміту миру. Вони не повинні зривати наш саміт. Вони повинні займатися своєю країною», – відзначив український лідер.

Водночас Володимир Зеленський зауважив, що Китай не підтвердив свою участь у Саміті миру на будь-якому рівні та відмовляє інші країни їхати: «Китай, на жаль, працює над тим, щоб країни не приїжджали на Саміт миру».

Як повідомляв Львівський портал, з ініціативою провести Саміт миру виступила сама Україна. Він відбудеться у Швейцарії 15-16 червня, на захід мають приїхати представники усіх континентів.

Як говорив президент Зеленський, цей саміт стане платформою для обговорення шляхів досягнення «всеосяжного, справедливого й тривалого миру» для України відповідно до Статуту ООН і норм міжнародного права.

Як відомо, на саміті у Швейцарії обговорюватимуть лише три із десяти пунктів «Формули миру»: ядерна безпека, продовольча безпека і звільнення військовополонених та українських дітей.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-06-02 12:36:11

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин