Україна і світ

Кисневі коктейлі, чи справді вони корисні — експерти

Експерти Міністерства охорони здоров’я України пояснили, чи справді кисневі коктейлі такі корисні, як запевняють продавці цього напою.

Незамінний атрибут у санаторії

– Термальні води, свіже повітря, соляна печера і, звичайно ж, кисневий коктейль. Цей оздоровчий набір знайомий усім, хто хоча б раз відпочивав у санаторії, – йдеться в повідомленні.

Крім санаторіїв, напій, насичений киснем, часто можна знайти і в парках, дитячих таборах або спортзалах. Його радять для очищення організму, поліпшення стану органів, волосся і шкіри, поліпшення уваги, схуднення тощо. То чи справді він такий корисний?

Склад коктейлю

За словами експертів, до складу кисневого коктейлю, як правило, входять звичайний сік, цукровий сироп або якийсь трав’яний розчин, який насичують киснем за допомогою кисневого концентратора.

Зараз дивляться

Річ у тім, що кисень із напою жодним чином не бере участі в процесах газообміну, що відбуваються в легенях і тканинах організму. А у великих концентраціях узагалі небезпечний, адже пошкоджує клітинні мембрани, ДНК, прискорює деякі реакції та сприяє старінню клітин.

Ба більше, часто щоб пінка була більш пухкою, до напою додають сирий білок. А це – загроза підхопити сальмонельоз. До того ж такі коктейлі містять багато доданого цукру, що надалі може стати фактором ризику серцево-судинних хвороб, діабету ІІ типу тощо.

Що кажуть науковці

Ідея, що кисень здатен всмоктуватися з-за шлунка та кишківника, а отже варто пити штучно насичені киснем рідини, виникла в Радянському Союзі в 1960-ті роки.

Але жодні дослідження не довели ані здатності «дихати кишківником», ані можливості збагатити свої нутрощі киснем із пінистого соку. До того ж кисень нічого не «спалює», як у грубці, бо всі процеси окиснення здійснюються за участю ферментів і молекул, що можуть приймати й віддавати протони та електрони.

Посилене постачання кисню не призведе до посиленого руйнування підшкірного жиру, наприклад. Для цього потрібно більше витрачати енергію.

Найдієвіший кисневий коктейль

Якщо ви справді прагнете здоров’я, то найдієвіший кисневий коктейль – це пробіжка парком чи лісом після дощу, або хоча б аеробні вправи в добре провітрюваному тренажерному залі.

Саме робота м’язів і серця покращує кровопостачання і збільшує кількість кисню, що потрапляє в наш організм. І саме дихання чистим повітрям забезпечить нас киснем рівно настільки, наскільки потрібно.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-28 11:33:08