Україна і світ

Кабмін виділить 3,5 млрд грн на гуманітарне розмінування задля допомоги аграріям

Український уряд вирішив розширити програму єРобота для аграріїв, яка передбачає виділення грантів на створення нових садів та теплиць.

Також держава планує допомогти з гуманітарним розмінуванням для аграріїв.

Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання Уряду 2 серпня.

Зараз дивляться

Допомога аграріям від уряду

За його словами, однією з ключових галузей української економіки сьогодні залишається аграрний сектор. Він повідомив, що лише у першому півріччі експорт продовольчих товарів з України склав $12,4 млрд.

– Аграрний сектор — це десятки тисяч робочих місць. Це інвестиції для розвитку та податки для стійкості держави, — сказав Шмигаль.

Глава уряду каже, що сьогодні держава підтримує аграріїв за трьома ключовими напрямками:

  1. фінансові програми (гранти, компенсації та пільгові кредити);
  2. допомога з логістикою;
  3. гуманітарне розмінування.

Так, фінансова допомога аграріям передбачає розширення програми єРобота.

– У межах програми єРобота ми запустили гранти на створення нових садів та теплиць. Вже виплачено майже 1 млрд грн таких грантів. Посаджено 2,7 тисячі гектарів нових садів. Закладено 70 гектарів нових теплиць», — зауважив Денис Шмигаль.

Він повідомив, що уряд сьогодні ухвалив рішення про посилення роботи програми. Відповідно, буде розширено перелік регіонів для посадки черешні, персика та абрикоса. Також додається можливість виноробам скористатися грантами, аби вони могли висаджувати власні виноградники. Одночасно буде прибрано умову, що при висадці виноградників треба встановлення системи зрошення.

Ще один ключовий механізм підтримки аграріїв, за словами прем’єр-міністра, це пільгові кредити. Цього року за програмою Доступні кредити 5-7-9% надано 26,5 млрд грн позик для більш ніж 5,6 тис. аграріїв.

Щодо гуманітарного розмінування, то очільник уряду заявив, що будуть надані 3,5 млрд грн на цей процес.

– Вже працює 47 операторів протимінної діяльності та понад 2,2 тис. саперів. Є в наявності 109 машин для розмінування, ще 68 – законтрактовано. Наше завдання – якнайшвидше повернути всі землі аграріїв у використання, – сказав він.

Денис Шмигаль каже, що наразі саперами було обстежено, розміновано та повернуто у використання 310 тис. гектарів сільгоспземель.

– Ми також запровадили окрему субсидію для фермерів на деокупованих територіях. Виплачуємо 8 тисяч гривень на 1 гектар обробленої землі. Важлива програма, яка повертає робочі місця та податки в громади, де велися бойові дії. 800 млн грн дотації цього року буде виплачено аграріям, які утримують худобу. Це 14 тис. господарств. Допомагаємо малим та середнім фермерам, аби розвивати перспективну галузь тваринництва, — зазначив прем’єр.

Він розповів, що для підтримки невеликих господарств передбачена також окрема субсидія, а тому зможуть отримувати 4 тисячі грн на 1 гектар угідь, де вони працюють. У бюджеті на цю програму передбачено 1,2 млрд грн. Перша хвиля заявок вже минула, і за нею будуть нараховані виплати для майже 3,5 тисячі агровиробників.

Джерело: Урядовий портал

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-02 15:28:09