Україна і світ

Ізраїль ударив по центру Бейрута: є загиблі

Ізраїль рано вранці 3 жовтня завдав удару по центру Бейрута. Повідомляють про загибель шести осіб.

Удар Ізраїлю по Бейруту

За словами очевидців, метою ізраїльських військових стала будівля в центральному районі Бахура, недалеко від парламенту. Щонайменше шестеро людей загинули і семеро дістали поранення, повідомили ліванські медики.

Три ізраїльські ракети також влучили в південне передмістя Дахія, де минулого тижня було ліквідовано лідера Хезболли Хасана Насраллу. У середу південні передмістя зазнали більш ніж десятка ізраїльських ударів.

Армія оборони Ізраїлю закликала жителів ліванських сіл, які евакуювалися зі своїх будинків, поки не повертатися додому.

– Рейди ЦАХАЛу тривають, – заявив прессекретар Адраї.

Ізраїльські військові заявили, що в середу регулярні піхотні та бронетанкові підрозділи приєдналися до наземних операцій у Лівані.

Терористичне угруповання Хезболла заявило, що його бійці вступили в бій з ізраїльськими військами і знищили три ізраїльські танки Меркава в районі прикордонного міста Марун-ель-Рас.

G7 і Китай закликають до дипломатії

Міністерство охорони здоров’я Лівану повідомило, що внаслідок ізраїльських авіанальотів протягом останніх 24 годин на півдні та в центрі країни загинуло 46 осіб.

Президент США Джо Байден заявив, що буде проти ізраїльського удару по ядерних об’єктах Ірану, і закликав Ізраїль діяти пропорційно на ракетну атаку Ірану.

Наростання конфлікту на Близькому Сході викликає сильну занепокоєність серед країн Великої сімки (G7), і вважають, що дипломатичне рішення все ще можливе.

Китай також закликав Раду Безпеки ООН вжити термінових заходів для деескалації ситуації на Близькому Сході.

Ситуація в Лівані

Угруповання Хезболла заявило, що відбило в ізраїльських військ кілька прикордонних міст і обстріляло ракетами військові пости на території Ізраїлю. Представник Хезболли Мохаммад Афіф запевнив, що у них достатньо бійців, зброї та боєприпасів, щоб відтіснити Ізраїль.

Ізраїль додав до своїх операцій піхоту і бронетехніку з 36-ї дивізії, включно з бригадою Голані, також 188 бронетанкову бригаду і 6 піхотну бригаду. У ЦАХАЛі заявили, що їхньою метою є знищення тунелів та інших об’єктів інфраструктури Хезболли на кордоні. Армія оборони Ізраїлю запевняє, що не планувалося проводити більш масштабну операцію, спрямовану на Бейрут на півночі або великі міста на півдні.

Проте війська випустили нові розпорядження про евакуацію жителів 20 міст уздовж південного кордону.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За майже рік транскордонних боїв у Лівані загинуло понад 1900 осіб і понад 9000 дістали поранення, причому більшість смертей припала на останні два тижні, згідно з повідомленнями ліванського уряду. Близько 1,2 мільйона ліванців були змушені покинути свої будинки.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-03 09:06:22