Україна і світ

ISW про проблеми з GPS у Фінляндії: РФ посилює гібридну кампанію проти країн НАТО

Упродовж останнього тижня у Фінляндії почали все частіше фіксувати проблеми з роботою GPS.

Представники влади країни стверджують, що більшість збоїв у роботі авіаційних і морських навігаційних систем та радарів стались через вплив Росії.

Проблеми з GPS у Фінляндії: що відомо

Зокрема, показовий інцидент стався у Фінській затоці вночі проти 11 липня.

Зараз дивляться

Морський пілот Ханну Луккарі в соцмережі X (колишній Twitter) навіть продемонстрував відео, на якому помітна несправність радара.

За його словами, на 90% маршруту кораблів – між пілотною підстанцією Орренгрунд і гаванню Хаміна на південному узбережжі Фінляндії – GPS був недоступний.

Після цих повідомлень аналітики Інституту вивчення війни (ISW) припустили, що росіяни могли з Калінінграда глушили і GPS літака, на борту якого був тодішній міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс.

Через втручання в роботу GPS країн Балтії найбільшому авіаперевізнику Фінляндії Finnair довелось скасувати рейси до естонського міста Тарту, доки там не дозволять посадку літаків без допомоги GPS.

На переконання експертів ISW, очевидне глушіння GPS з боку Росії, імовірно, свідчить про посилення гібридної кампанії РФ щодо країн НАТО.

Американські аналітики вважають, що росіяни таким чином прагнуть підірвати підтримку України та єдність країн Північноатлантичного союзу.

Нагадаємо, що в січні в ISW теж зазначали, що російські засоби радіоелектронної боротьби в Калінінградській області можуть суттєво впливати на роботу GPS у Польщі та країнах Балтії.

Повномасштабна війна в Україні триває вже 870-ту добу.

За ситуацією в містах можна стежити на інтерактивній карті бойових дій в Україні та карті повітряних тривог в Україні.

Джерело: ISW

Фото: Hannu Lukkari

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-12 11:18:08