Україна і світ

Чим обробити помідори, щоб зав’язалися плоди – найкращі методи

Одним з головних овочів на столі українців є, безумовно, помідори. І щоб врожай був дійсно багатим, городники вдаються до різних маніпуляцій, зокрема, до підживлення. Чим обприскувати помідори у період цвітіння для гарної зав’язі плодів – читайте у матеріалі Фактів ICTV поради нашого постійного експерта з рослин Олексія Колесника.

Навіщо обприскувати помідори у період цвітіння

Досить часто господарі сумніваються, чи варто обприскувати помідори під час цвітіння, оскільки побоюються негативних наслідків. Однак ця обробка є важливою та необхідною, бо дозволяє покращити формування нових зав’язей для здорових плодів.

– Обробка помідорів під час цвітіння та зав’язі стимулюватиме процеси  запилення, утворення зав’язі та сприятиме розвитку плодів, – говорить наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

До того ж, нестача певних мікроелементів веде до невтішних результатів. Так, дефіцит азоту у ґрунті призводить до розвитку тонкого стебла у томатів та призупинення процесу зав’язування плодів.

Зараз дивляться

Однак не варто і перегодовувати рослини, оскільки тоді томати починають гнати товсте стебло й листя, але плоди не зав’язуються.

Чим обробити помідори для зав’язі

У період цвітіння помідорам потрібні поживні мікроелементи – фосфор, калій, бор та азот. Саме вони відповідають за цвітіння, плодоношення, обмін речовин і запилення.

У період цвітіння помідорів для гарної зав’язі потрібно проводити саме позакореневе підживлення, яке б забезпечило рослину усіма необхідними компонентами для гарного врожаю.

Позакореневе підживлення проводиться шляхом обприскування листя, стебел помідорів та ґрунту навколо рослини. Такий спосіб підгодівлі допомагає отримати справді гарний врожай.

Можна взяти для підживлення томатів будь-яке добриво зі списку:

  • сечовину;
  • йод;
  • селітру;
  • оцет;
  • сироватку.

Зауважимо, що для потужного цвітіння помідор кожну з перерахованих вище речовин необхідно брати зовсім небагато. Достатньо буде однієї столової ложки на 10 літрів води. Після цього отриманим розчином можна обприскувати помідори у період цвітіння для зав’язі.

Також помідори підживлюють борною кислотою та золою або ж дріжджами. Крім того, досить сприятливо діють мінеральні добрива.

Борна кислота для підживлення томатів

Для того, аби процес зав’язування плодів у квітки помідор відбувався без будь-яких проблем, їх обприскують розчином борної кислоти.

Зауважимо, що борна кислота – високоефективне добриво для позакореневого підживлення. Вона ефективно діє на обмінні процеси помідорів, допомагає навіть у разі, коли взагалі не утворюються зав’язі.

Таким чином, якщо своєчасно проводити обробки цією речовиною, то сприятиме збільшенню кількості квіточок під час вирощування томатів, з яких і зав’язуються плоди.

Тож обробки помідор для зав’язі проводять безпосередньо на стадії цвітіння культури. Для обробки вистачить одна столова ложка на 10 літрів води.

Візьміть десятилітрове відро та заповніть його водою. Туди насипте золу з літрової банки. Також для обробки помідор для зав’язі додайте у розчин борну кислоту (10 г) і йод (маленький флакон).

Фото: Pixabay

Після цього дайте розчину настоятися протягом доби, а потім полийте помідори. Витрачати потрібно по одному літру на кожен кущ томатів.

Також можна просто просипати грядки помідор золою. Для цього необхідно зробити довгі борозенки по грядці. Вони повинні розташовуватися на відстані 10-15 см від рослин. У них і потрібно всипати золу, присипати її ґрунтом і полити.

Якщо досі не знаєте, чим обробити помідори для зав’язі, то варто згадати про дріжджі. Для приготування живильного розчину візьміть 100 грамів живих дріжджів, відро води (10 л), дві столові ложки цукру для поліпшення бродіння.

Ці всі інгредієнти потрібно змішати та залишити суміш бродити як мінімум на добу. Також деякі вважають, що розчину потрібен тиждень – тоді він справді буде чудодійним для помідор.

Після завершення всіх процесів беріть стакан закваски на відро води і поливайте кущики томатів.

  • Мінеральні добрива

Обприскувати помідори у період цвітіння для зав’язі можна і мінеральними добривами. Для цього візьміть фосфорне добриво (20 г), калійну сіль (15 г) і селітру (всього 12 г).

Цієї підгодівлі вистачить на один квадратний метр посадок. Цю суміш потрібно всипати між рядами квітучих помідорів і присипати землею.

Коли обробляють помідори для зав’язі

Помідори у цей період підживлюють двічі.

– Першу обробку для зав’язі варто провести під час бутонізації, вона стимулюватиме утворення нових квіткових бруньок, – розповідає наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Другу підгодівлю помідор проводять безпосередньо під час цвітіння. Це стимулює процес запилення та зав’язування плодів.

Як обробити помідори для зав’язі правильно

Головне – правильно вибрати час підживлення помідор. Це потрібно робити ввечері, коли денна спека спадає, або вранці у похмурий день. Тоді приготований розчин вбереться, оскільки якщо сонце сильно припікає, то рідина випарується.

Також, якщо підживлювати помідори вдень, то на листках може з’явитися опік.

– Проводьте обробки у похмуру погоду, ввечері або вранці, з інтервалом у два тижні, – говорить наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

При листових підкормках, радить експерт, дотримуйтесь концентрації робочого розчину – один грам мінерального добрива на один літр води, а при позакореневих – 10–20 г.

Догляд за помідорами після підживлення

Коли підживлення помідор позаду, важливо не забувати про огляд рослини на предмет дії добрив.

– Після проведення усіх маніпуляцій регулярно оглядайте рослини на наявність опіків листя, а при їх виявленні – притініть рослини та пролийте звичайною водою, – говорить наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Інколи листя на помідорах під час розвитку та росту рослини починають жовтіти. Факти ICTV писали про причину цього, а також, що робити, аби цього не було.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-03 12:19:09