Україна і світ

Два варіанти розвитку подій: адвокат пояснив, чим загрожує неявка на проходження ВЛК


Адвокат Богдан Переседа пояснив, які можуть бути наслідки неявки до ТЦК для проходження військово-лікарської комісії. За його словами, існує два варіанти розвитку подій для військовозобов’язаного. Зокрема, йдеться про адміністративну та кримінальну відповідальність.

Кримінальна відповідальність

Як зазначив Переседа, існує два можливих види відповідальності за неявку за повісткою та ігнорування вже розпочатого проходження ВЛК: кримінальна та адміністративна.

Кримінальна передбачена статтею 336 «Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період».

Зараз дивляться

За словами адвоката, ухилення від призову на військову службу під час мобілізації з числа резервістів в особливий період карається позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

Адміністративна відповідальність

Водночас, адміністративна передбачена статтею 210-1 кодексу України про адміністративні правопорушення «Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Зазначено, що порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію тягне за собою накладення штрафу:

  • на громадян від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
  • на посадових осіб від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Повторне порушення

Крім того, повторне порушення протягом року статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період, тягнуть за собою накладення штрафу:

  • на громадян від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
  • на посадових осіб – від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Зокрема, можливий розмір штрафу 3 400-5 100 гривень.

До того ж, якщо особа не проходила медкомісію, то, на думку адвоката, можлива лише адміністративна відповідальність за неявку за повісткою.

Буде потрібна правова допомога

Водночас, ухилення саме від проходження ВЛК (коли проходження вже було розпочато) може розцінюватися ТЦК як приналежність до статті 336 ККУ.

– Тобто потрібно розуміти, що може бути і спроба притягнути до кримінальної відповідальності, але спроба притягнути не означає, що така відповідальність буде, – пояснив експерт.

Богдан Переседа наголосив, що якщо така ситуація виникне, то потрібно звернутися до адвоката по правову допомогу.

– На мою думку, найімовірнішою може бути спроба притягнути до адміністративної відповідальності, – написав фахівець.

Він додав, що остаточно сформованої практики в таких випадках наразі немає.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Богдан Переседа

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-09 11:21:00