Україна і світ

Фацелія: коли сіяти та як робити це правильно

Існує понад 200 видів фацелії, переважна більшість яких поширена в Америці. Як медонос та сидерат найбільше значення має фацелія пижмолиста, яка є однорічною рослиною. Коли та як сіяти фацелію – читайте у матеріалі.

Фацелія: особливості рослини

Квітка виростає до метра у висоту, а кожен її кущик розвиває до 20 бічних пагонів, які мають дрібні гарні квіти з солодким ароматом, що й приваблює бджіл. Тривалість цвітіння однієї квітки – не більше двох днів.

– Фацелія – це красива рослина, із соковитим стеблом до 80 см заввишки. Вона має багатоквіткове суцвіття, що квітне десятками синьо-фіолетових квіток у кожному, – говорить наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Фацелія може висіватись на будь-яких ділянках, в залежності від цілей.

Зараз дивляться

Фацелія: навіщо сіяти

Як зауважує наш експерт з рослин Олексій Колесник, фацелія висівається у якості сидерату, медоносної чи декоративної рослини.

  • Фацелія у якості медоносу

Рослина привертає запилювачів протягом усього літа. Таким чином, вона забезпечує збір меду близько 250–300 кг/га. Одна її квітка протягом дня виділяє від 0,15 до 5 мг нектару.

Фото: Pixabay

Велика кількість квіток на рослині й нерівномірне їх розкриття забезпечують довгий (близько 50 днів) період цвітіння. Із квітів фацелії бджоли носять нектар і темно-фіолетовий пилок.

  • Фацелія декоративна

Декоративні види фацелії вирощуються у сумішах для мавританського газону, на передньому плані квітників, як контейнерні рослини, у основ дерев і чагарників, в альпінаріях і квітниках природного типу.

Однак є один недолік – короткочасне цвітіння. Тому висівати фацелію необхідно у декілька прийомів. Але частково ця проблема компенсується швидким зростанням і абсолютною невибагливістю.

  • Фацелія, як сидерат

Вона вирощується з метою подальшого закладення в ґрунт городніх культур. Фацелія поліпшує структуру землі, збагачує азотом, калієм та пригнічує зростання бур’янів.

Також фацелія знижує кислотність ґрунту, що корисно для більшості рослин і неприйнятно для розмноження і розвитку шкідників, а саме дротяників.

До того ж, неглибоке коріння фацелії після зрізу надземної частини швидко перегниває, тим самим роблячи верхню частину ґрунту більш пухкою і повітропроникною. А це дуже важливо для кореневої системи овочевих культур, особливо коренеплодів.

У матеріалі ми переважно поговоримо саме про призначення рослини-сидерату та розберемося, як сіяти фацелію вручну.

Фацелія: коли сіяти

Час посіву залежить від цілей її вирощування. Це можна робити під зиму, рано навесні, восени після збору врожаю навіть пізніх культур. Завдяки короткому періоду вегетації фацелію висівають три-чотири рази за сезон.

  • Фацелія, як сидерат

Вперше сидерат висівають на початку весни, після першого сходу снігу. Рослина може витримати навіть найлютіші морози.

– Висівання фацелії ранньою весною дозволить їй добре розвинутися до літа, покращити структуру ґрунту і збагатити його органікою перед посадкою основних культур, – говорить наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

До того ж, за його словами, початок вирощування фацелії після збирання врожаю влітку запобігне розвитку бур’янів. А осінній посів дозволить рослині активно піти в ріст ранньою весною.

  • Фацелія у якості медоносу

Сіяти фацелію пижмолиста можна у будь-які терміни з ранньої весни до пізньої осені ( під зиму), після збирання навіть пізніх культур. Найкращі строки посіву – червень – липень.

  • Фацелія декоративна

Оскільки такий вид фацелії має короткий термін цвітіння, то її висівають декілька разів за сезон.

До того ж, через те, що фацелія дуже важко переносить пересадку, її найкраще сіяти відразу на постійне місце в ґрунт на початку-всередині травня.

Сходи з’являться десь через 5-10 днів. Проріджують сіянці на відстані 10-15 сантиметрів один від одного.

Старт цвітіння фацелії, як правило, припадає на середину червня і продовжується приблизно місяць.

  • Фацелія сидерат на зиму

Щойно зібрали урожай картоплі, прибрали рослинні залишки – варто сіяти фацелію, очистили грядку після томатів, цибулі, інших овочів – починайте вирощування добрива.

Фото: Pixabay

Такий підхід сприяє тому, що ґрунт не встигає піддатися ерозії, висушитися вітром, оскільки до настання холодів грядки захищені пишною зеленою масою фацелії.

Якщо до холодів сидерат встигає викинути цвіт, не варто втрачати момент – скосіть добриво. Саме в цій фазі фацелія має найбільшу кількість поживних речовин. Якщо до морозів фацелія не зацвітає, то на зиму її залишають нескошеною.

Як сіяти фацелію вручну

Для вирощування фацелії обирайте добре провітрювані та сонячні ділянки. Оскільки насіння сидерату дуже дрібне, то для посіву їх змішують з піском або тирсою. Норма посіву для 100 г насіння становить 50-80 м².

Насіння можна сіяти прямо на поверхню ґрунту, який попередньо варто зволожити. Відстань між сіянцями повинна бути не меншою, ніж 5-7 см. При висоті 6-8 см дистанція між рослинами збільшують до 10-15 см.

– Ретельно розпушить ґрунт і вирівняйте поверхню. Змішайте насіння фацелії з піском у пропорції 1:10. За допомогою сита чи спеціальної сіялки розсипайте суміш по поверхні землі, з розрахунку 120 грам насіння на одну сотку, – каже наш постійний експерт з рослини Олексій Колесник.

Насіння «загортають» у ґрунт і злегка прокочують для кращого контакту. Перші сходи з’являться через сім днів після посіву. З появою трьох-чотирьох справжніх листків посіви проріджують.

Фацелія: як доглядати після висівання

Оскільки основною перевагою фацелії є її невибагливість, догляд за нею не матиме великих труднощів.

– Після посіву варто пролити ділянку водою для стимулювання проростання, – зауважує наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Далі фацелію поливають лише, якщо довгий час відсутні опади, а поверхня ґрунту аж тріскається.

Поки сіянці маленькі (до 2-3 тижнів), грядки варто прополювати від бур’янів. Зміцнілим рослинам ця маніпуляція не потрібна.

До речі, ще однією важливою культурою є люцерна. Вона місить велику кількість мікроелементів та використовується у якості корму для тварин. Раніше Факти ICTV писали, як сіяти люцерну вручну.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-03 15:24:08