Україна і світ

Галущенко про атаки по об’єктах генерації України

Україна готує до зимового періоду 9 енергетичних блоків атомних електростанцій, оскільки Росія знищила значну частину електрогенерації та має на меті створити повний блекаут для українців.

Про це заявив міністр енергетики України Герман Галущенко під час засідання Ради Керуючих МАГАТЕ, яка відбувається у Відні.

Складна зима та підготовка АЕС

Галущенко ознайомив представників зі складною ситуацією в українській енергосистемі після масштабних російських атак на українську енергетичну інфраструктуру.

Зараз дивляться

– Найбільших руйнувань завдано об’єктам теплової та гідрогенерації, значно пошкоджено об’єкти системи передачі. Загальні втрати системи – до 9 ГВт потужності. Ситуація наразі значно гірша, ніж у 2022 – 2023 роках. Застосовуються обмеження для споживачів. Ми готуємося до досить складної ситуації взимку, – сказав він.

За словами міністра, наразі атомна генерація залишається базовою для України. Водночас ворожі атаки на підстанції несуть загрози і для АЕС, а отже і для ядерної та радіаційної безпеки.

– Зараз атаки зосереджені на меневрових потужностях, але мета ворога – повний блекаут. Ми готуємось до того, щоб взимку працювали всі 9 енергоблоків АЕС, це наш спосіб вижити. Тому важливе завдання – захистити атомну енергетику, уникнути блекауту атомних електростанцій і забезпечити ядерну і радіаційну безпеку в Україні, від якої залежить і глобальна ядерна безпека, – наголосив він.

Ситуація на ЗАЕС

Окрему увагу під час зустрічі було приділено ситуації на окупованій росіянами Запорізькій АЕС та можливим ризикам її чергового знеструмлення.

В Міненерго повідомили, що під час засідання наголошувалося на важливій ролі спостережних місій МАГАТЕ для дотримання ядерної і радіаційної безпеки, які працюють не тільки на ЗАЕС, але й на інших українських атомних електростанціях.

Фото: Міненерго

Джерело: Міненергетики

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-06 15:53:30