Україна і світ

G7 і ЄС вивчають можливості посилити контроль

Країни Групи семи (G7) і Європейський союз вивчають можливості посилення заходів впливу на банки, які допомагають Москві обходити санкції.

Як пише Bloomberg з посиланням на свої джерела, деякі союзники розглядають заходи, які будуть спрямовані проти кредиторів третіх країн, що використовують систему передачі фінансових повідомлень Банку Росії, подібну до SWIFT, для обходу торгових обмежень.

Обхід санкцій Росією

Обговорення відбуваються напередодні зустрічі G7 в Італії наступного місяця, на якій глави урядів мають намір узгодити комплекс заходів для ефективнішого застосування санкцій, введених проти Росії за війну проти України.

Зараз дивляться

Група семи вже давно ставить своїм першочерговим завданням завадити Росії отримати ключові технології, що використовуються у зброї або необхідні для її виробництва. Однак Москві вдається обходити багато з цих обмежень, імпортуючи заборонені товари через треті країни, як-от Китай, Туреччина, Об’єднані Арабські Емірати та держави Центральної Азії, часто через мережі посередників у кількох юрисдикціях.

Останнім часом чиновники зосередили увагу на банках, які, ймовірно, сприяли деяким із цих транзакцій, попередивши їх про нові штрафи. За словами джерел Bloomberg, це змусило кілька кредиторів посилити обмеження і призвело до очевидного зниження російського імпорту.

США та їхні союзники “відкриті для введення санкцій” проти будь-якої компанії або приватної особи, які допомагають Росії отримати доступ до компонентів, що можуть бути використані для виробництва зброї, раніше заявив заступник міністра фінансів США Воллі Адейемо.

Нові санкції ЄС

У рамках нового пакета санкцій Європейська комісія запропонувала ввести обмеження для кредиторів, які використовують систему передачі фінансових повідомлень російського центрального банку, відому як SPFS, для обходу санкцій. Подібно до SWIFT, вона діє як захищена мережа обміну повідомленнями для полегшення міжбанківських платежів.

Минулого року використання системи зросло майже втричі порівняно з 2022 роком, пише Bloomberg. Зараз нею користуються понад 150 іноземних банків у 20 країнах, включно з Китаєм, Білоруссю, Вірменією, Таджикистаном і Казахстаном, сказав один зі співрозмовників.

ЄС має намір узгодити пакет заходів до саміту G7, але кілька країн-членів ЄС виступили проти повної заборони SPFS через побоювання, що такий крок може вплинути на законні транзакції і зашкодити відносинам із третіми країнами, сказав співрозмовник.

Серед інших обговорюваних заходів – пропозиції внести до списку банки третіх країн, які допомагають Росії обходити санкції, посилити юридичні вимоги до компаній щодо поліпшення перевірок їхніх дочірніх компаній і ланцюжків постачань, а також вказати більше фізичних і юридичних осіб у третіх країнах.

Джерела агентства додали, що конкретні обмеження, які можуть з’явитися за підсумками саміту Групи семи, все ще перебувають на стадії обговорення, і союзники можуть вжити різних заходів.

Проте, переговори підкреслюють зростаючу увагу G7 до ролі фінансового сектору в здатності Росії обходити санкції і купувати критично важливі військові технології, зазначає Bloomberg.

Відключення РФ від Swift

Після повномасштабного вторгнення в Україну у 2022 році кілька великих російських банків відключили від SWIFT – міжнародної системи платежів, використовуваної фінансовими установами в усьому світі для передавання інструкцій, які дають змогу проводити десятки мільйонів міжбанківських операцій на день. Ця заборона змусила Москву переключити бізнес на SPFS, створену 2014 року після незаконної анексії Криму.

США та їхні союзники також посилили попередження фінансовому сектору про необхідність суворішого дотримання санкцій і припинення будь-яких спроб ухилення від них, інакше їм загрожують штрафи.

Крім того, лідери країн G7 у червні сподіваються досягти політичної угоди про те, як використовувати прибуток, отриманий від заморожених російських активів, для допомоги Україні.

Джерело: Bloomberg

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-01 14:34:25