Україна і світ

Чи можуть жінки медики виїхати за кордон: що варто знати

У новому законі про мобілізацію, що набув чинності 18 травня 2024 року, відбулося багато змін. Тому в жінок, які працюють медиками та мають медичну або фармацевтичну освіту, виникає величезна кількість питань. Зокрема, чи мають право жінки-медики виїздити за кордон. Роз’яснення надали юристи Безоплатної правничої допомоги. 

Чи можуть жінки-медики виїхати за кордон 

Такої заборони законодавчі документи, у тому числі Правила перетинання державного кордону громадянами України, що затверджений постановою Кабінету міністрів номер 57 від 27 січня 1995 року, не містять, але є винятки. 

У яких випадках жінкам-медикам не можна виїжджати за кордон 

Якщо жінки-медики є державними службовцями, у тому числі заброньованими органами державної влади, органами місцевого самоврядування, або є військовослужбовцями, вони повинні при перетині державного кордону мати з собою відповідні документи. Зокрема це рішення про службове відрядження або рішення щодо виконання завдань у сфері безпеки і оборони. 

Зараз дивляться

– Тобто жінки, які належать до цих категорій і не мають дозвільних документів, перетнути кордон не зможуть, – наголошують юристи. 

Що змінилося для жінок у новому законі про мобілізацію 

Згідно з оновленими правилами, жінки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність, зобов’язані стати на військовий облік. Це стосується як тих, хто вже працює, так і тих, хто лише планує розпочати свою кар’єру в цій сфері. 

Надаємо, що згідно з частиною 11, статтею 1 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, жінки, які мають відповідний стан здоров’я та вік, і завершили навчання у закладах професійної, професійно-технічної, фахової передвищої або вищої освіти, здобувши медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають включенню до військового обліку військовозобов’язаних. 

Жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу або залучені до виконання оборонних робіт у воєнний час лише за власним бажанням. Ця умова випливає з частини 12 статті 1 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”. 

До нового законодавства було внесено зміни, що стосуються жінок. Раніше жінки-медики, які не були включені до військового обліку, могли обіймати посади, не пов’язані зі службою в армії, до кінця 2026 року. Але у 2024 році, за постановою Кабінету Міністрів номер 563, було внесено зміни у порядок організації та ведення військового обліку призовників військовозобов’язаних та резервістів. Цей пункт було виключено, тому всі жінки-медики, що працюють, повинні бути включені до військового обліку. 

Медики, Мобілізація

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-07 19:25:38