Україна і світ

Чи можна вступити до ВНЗ без військового квитка: відповідь юриста

На початку війни значна кількість чоловіків вирішила скористатися своїм правом на відстрочку, вступивши до вишів. Але тепер ситуація змінилася через ухвалення ряду нових законів та внесення поправок до них. Вищі навчальні заклади мають зараховувати студентів, які надали повний перелік документів, ухвалений у наказі МОН. 

Чи можна вступити до ВНЗ без військового квитка 

Про те, чи можна вступити без військового квитка в Україні до ВНЗ, розповів адвокат, радник ЮФ Gracers Сергій Савинський.  

Згідно з пунктом 1 розділу X Порядку прийому до вищих навчальних закладів у 2024 році, який був ухвалений Наказом Міністерства освіти і науки України 6 березня 2024 року, абітурієнти повинні надати документ, що підтверджує їхній військовий облік. Це може бути військовий квиток або тимчасове посвідчення – для тих, хто є військовозобов’язаним чи резервістом, а для призовників – документ про приписку до призовної дільниці.  

Зараз дивляться

Тобто разом із довідками, обов’язковим тестуванням та результатами національного мультипредметного тесту абітурієнти мають надати до приймальної комісії й військово-обліковий документ.

– Отже, подання військово-облікового документа є обов’язковим для зарахування у ВНЗ. Фактично, без виконання цієї вимоги особі не зможуть видати наказ про зарахування, – зазначив юрист. 

Чи можна вступити без військового квитка до ВНЗ у 25 років? 

Додатково, відповідно до ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (ст. 37, 2), який нещодавно набрав чинності, чоловіки, яким виповнилося 25 років, зобов’язані зареєструватися як військовозобов’язані та отримати новий документ про військовий облік у своєму районному ТЦК та соціальної підтримки. 

-Якщо 25-річна особа не зареєстрована як військовозобов’язана й має лише документ про приписку, то вона не може бути прийнята до вищого навчального закладу, – зазначив юрист. 

Чи можна вступити без військового квитка у 2024 році 

Тобто, незалежно від віку, абітурієнт зобов’язаний надати до вищого навчального закладу військовий документ. Для призовників – це може бути приписне, а от для чоловіків, яким виповнилося 25 років – військовий квиток. 

Вступна кампанія, Мобілізація

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-05-28 12:06:58