Україна і світ

Чи можна спати з відчиненим вікном: усі за і проти

Багато хто з нас звик спати з відчиненою кватиркою або вікном, вважаючи, що свіже повітря і прохолода забезпечать міцний і здоровий сон. Однак останні дослідження вчених ставлять під сумнів цю думку. Факти ICTV поцікавилися, чи можна спати з відчиненим вікном, у сімейного лікаря Світлани Кожем’якіної.

Чи шкідливо спати з відкритим вікном: результати досліджень

У статті The Guardian зазначено, що сон із відчиненим вікном може становити загрозу нашому здоров’ю, збільшуючи ризик інфаркту та інсульту. Вчені з’ясували, що відчинене вікно вночі призводить до підвищення рівня кортизолу – “гормону стресу”. Це заважає зануренню в глибокий сон і негативно впливає на здоров’я серцево-судинної системи.

Винуватцем цього є шум, який надходить з вулиці через відчинене вікно. Дослідження засвідчило, що навіть звуки, які ми не усвідомлюємо вдень, вночі сприймаються мозком як потенційна небезпека. Це призводить до викиду кортизолу, який не тільки заважає сну, а й підвищує рівень “поганого” холестерину. Отже, регулярний сон з відчиненим вікном у гомінкому середовищі з часом може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям.

Зараз дивляться

Чутливість до нічних шумів, на думку вчених, дісталася нам від далеких предків. У ті часи це був життєво важливий захисний механізм, який допомагав вижити. На будь-який підозрілий звук у сплячої людини миттєво активувалася система “бий або біжи” – симпатична нервова система.

Викид гормонів стресу, насамперед кортизолу, призводив до прискореного серцебиття, глибокого дихання, різкого посилення метаболізму, припливу крові до м’язів. Все це було необхідно для того, щоб за лічені секунди прийняти в разі небезпеки рішення – битися чи тікати.

Зараз така реакція на нічні шерехи часто не має практичного сенсу, особливо в комфортній і безпечній спальні. Але інстинкт предків все ще дається взнаки, заважаючи спокійно спати.

Чому не можна спати з відчиненим вікном: думка лікаря

Сімейна лікарка Світлана Кожем’якіна вважає, що спати з відкритим вікном не зовсім корисно. Необхідно, щоб будинок стояв подалі від шумливих трас і доріг.

– Корисно спати в повній тиші. Не завадять міцному сну звуки природи, наприклад цвіркуни або спів птахів. Але шум від коліс машин, крики на подвір’ї суттєво погіршують якість сну, – каже лікар.

Унаслідок цього, навіть якщо людині вдасться заснути в такому гомоні, вранці вона почуватиметься втомленою і невиспаною. Це пов’язано з тим, що підсвідомість людини сприйматиме цей шум, посилюючи тривожність.

– Небезпечно відчиняти вікно на ніч взимку, оскільки неможливо контролювати температуру всередині кімнати. Як наслідок, людина може отримати переохолодження, – стверджує лікар.

Як поліпшити якість сну

Якщо хочете добре спати, рекомендується:

  • Спати в тихій кімнаті.
  • Використовувати засоби для захисту органів слуху або спеціальні звукоізоляційні штори.
  • Провітрювати спальню перед сном.
  • Підтримувати в спальні комфортну температуру.
  • У тихих сільських місцевостях можна спати з відчиненими вікнами.
  • Але якщо сон постійно порушують галасливі сусіди, гул машин, що проїжджають повз, або гуркіт поїздів, варто замислитися над більш радикальними заходами.

Тому оптимальний варіант – провітрювати кімнату перед сном, але спати із зачиненим вікном. У літню пору, щоб підтримувати оптимальний мікроклімат у кімнаті, варто встановити кондиціонер із системою очищення повітря.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-17 12:26:54

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин