Україна і світ

У яких країнах найбільше поширене пияцтво: учені проаналізували вживання алкоголю

Науковці проаналізували алкогольну поведінку у країнах Євросоюзу та в Ісландії, Норвегії, Україні.

Дослідження базувалося на даних Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ). Фахівці аналізували споживання алкоголю на душу населення, типи напоїв та статус споживання за періоди 2000, 2010, 2015 та 2019 років.

Поширеність алкоголю

З’ясувалося, що усі країни можна поділити на шість категорій за типами та рівнями споживання алкоголю.

Зараз дивляться

Найнижчий рівень вживання алкоголю виявився у традиційних винних країнах: Франції, Греції, Італії, Португалії, Швеції.

Низький рівень споживання міцного алкоголю спостерігається у пивних країнах: Австрії, Бельгії, Данії, Німеччині, Нідерландах, Норвегії, Словенії та Іспанії. Водночас у цих державах високий рівень вживання алкоголю серед туристів.

Епізодичне пияцтво поширене у країнах з високим споживанням пива та алкоголю загалом. Йдеться про Хорватію, Чехію, Угорщину, Польщу, Румунію та Словаччині.

Балтійські країни (Естонія, Латвія та Литва) відзначаються високим рівнем споживання алкоголю, але низьким рівнем вживання вина. Тут немає значних показників важкого епізодичного пияцтва.

В Україні, Болгарії та на Кіпрі виявлене регулярне споживання алкоголю, низька кількість питущих людей, але велика частка пияцтва.

Де найбільше п’ють та які наслідки

Найбільше населення, що п’є та епізодично зловживає алкоголем, помітили у Фінляндії, Ісландії, Ірландії, Люксембурзі та на Мальті.

У країнах, де поширене споживання міцних алкогольних напоїв та пияцтва, відзначають найвищі показники смертності та шкоди здоров’ю населення через алкоголь. Серед них Естонія, Латвія, Литва, Болгарія, Україна та Кіпр.

Джерело: Addiction

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-26 11:18:02

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин