Україна і світ

Чи можна проігнорувати повістку, залишену у дверях: пояснення юристів

Фото: Pexels

В Україні триває загальна мобілізація. Бувають випадки, коли представники ТЦК залишають повістку у дверях військовозобов’язаним особам.

Читайте пояснення, чи має така повістка юридичну силу, як мають вручатися повістки та хто має на це право – на Фактах ICTV.

Повістка в дверях: чи законно це та чи потрібно йти до ТЦК

На сьогодні ні законами, ні підзаконними актами не зазначено місце, де не можуть вручати повістки.

Зараз дивляться

Тобто вручати повістки можуть на вулиці, на зупинках, блокпостах, у громадських місцях, за місцем навчання, роботи тощо.

Проте щоб повістка вважалася врученою, її необхідно віддати особисто в руки людині, якій вона адресована, а вона, своєю чергою, має поставити особистий підпис про отримання. Без цього повістка не має юридичної сили.

Юристи Безоплатної правової допомоги зазначають, що якщо уповноважені особи залишили повістку в дверях, то людина має повне право не з’являтися до ТЦК. Оскільки просто прикріплена повістка без особистого підпису військовозобов’язаної особи  вважається неналежно врученою, тобто – незаконною.

Те ж саме стосується і ситуацій, коли про отримання повістки розписалися родичі – батьки, дружина, сусіди чи інші особи. Така повістка також вважається неналежно врученою і не має правових наслідків для військовозобов’язаного.

Нагадуємо, що згідно з новими правилами, вручати повістки можуть:

  • представники ТЦК та СП (в межах адміністративної території, на яку поширюються їхні повноваження);
  • органи місцевих адміністрацій;
  • представники виконавчих органів сільських, селищних, міських, районних рад;
  • керівники підприємств, установ та організацій.

Що робити, якщо повістку залишили в дверях

Відповідно до закону України військовозобов’язана особа, яка отримала повістку, має з’явитися до ТЦК та стати на облік. Окремого нормативно-правового акту, що регулює вручення повісток під час воєнного стану, немає, але діє постанова Кабміну, яка регулює підготовку та проведення призову на строкову службу та за контрактом.

Юристи БПД наголошують, що повістка вважається врученою лише тоді, коли особа її особисто отримала і підписала. Саме з цього моменту відраховується термін, в який військовозобов’язаний має зʼявитись до ТЦК.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Залишена в дверях, поштовій скриньці тощо повістка без особистого підпису людини вважається неврученою, тобто вона не має юридичної сили.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-22 18:51:13