Україна і світ

Чи можна кавун при панкреатиті – відповідь гастроентеролога Що потрібно знати про кавун пацієнтам з панкреатитом. 15 Серпня, 16:25


Кавун — низькокалорійний продукт, що містить багато води, вітамінів і антиоксидантів. Він сприяє виведенню токсинів з організму і може бути корисним для багатьох пацієнтів.

Факти ICTV запитали гастроентеролога Анастасію Чечкань, чи можна кавун при панкреатиті.

Кавун при панкреатиті: чи можна їсти

Одне з найчастіших питань, які виникають влітку — чи можна кавун при панкреатиті? Адже під час загострення хронічного панкреатиту лікарі зазвичай рекомендують дотримуватися дієти.

Зараз дивляться

— Панкреатит — це запалення підшлункової залози. Тож харчування і дієта мають неабияке значення для лікування та профілактики загострень,  — каже лікарка.

За її словами, кавун, як і інші свіжі фрукти та ягоди, містить значну кількість клітковини та природних цукрів, що стимулює вироблення ферментів підшлункової залози і збільшує навантаження на орган.

Тому під час гострої фази панкреатиту варто уникати кавуна. А коли хвороба переходить у стадію ремісії, соковиті шматочки можна вживати за певних обмежень.

  • Важливо вибирати зрілі плоди, оскільки недозрілі можуть містити більше кислот, які подразнюють підшлункову залозу.
  • Порції мають бути невеликими (50-100 г).
  • Кавун слід вживати окремо від інших продуктів, які здатні викликати небажані реакції.

— Якщо з’являється біль у животі, здуття або діарея, треба негайно звернутися по медичну допомогу, — рекомендує Анастасія Чечкань.

Варто також пам’ятати, що завдяки високому вмісту води та клітковини кавун стимулює роботу кишківника та покращує випорожнення.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Це особливо актуально для пацієнтів з хронічним панкреатитом у стадії ремісії, коли людина може страждати на закрепи.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-15 16:34:08