Львівський портал

Британська розвідка розповіла, чому РФ розпочала наступ на Харківщині

Розвідувальна спільнота Великої Британії проаналізувала наступальні дії окупаційної армії РФ і розповіла, навіщо Росія атакує регіон. Як повідомляє Європейська правда, про це йдеться в розвідувальному огляді британського Міноборони за 14 травня.

Як зазначили у відомстві, новостворене північне угруповання російських окупаційних військ взяло під свій контроль кілька сіл у Харківській області, а за прикордонне місто Вовчанськ, яке майже напевно є найближчою метою Росії, зараз тривають бої.

«Відкриваючи додатковий напрямок для наступу, Росія майже напевно намагається відволікти українські ресурси від інших ділянок лінії фронту і створити загрозу Харкову, другому за величиною місту України», – йдеться в огляді.

При цьому британські аналітики вважають малоймовірним, що Росія наростила достатню бойову міць, щоб захопити місто без залучення своїх додаткових сил в цей регіон.

Передісторія

Наступ на північ Харківщини російські окупанти почали вдосвіта 10 травня. Тоді вони намагались прорвати лінію фронту у районі Вовчанська, втім Сили оборони відбили всі атаки. Згодом почались бої за прикордонні села у сірій зоні: Стрілеча, Пильне та Борисівка, а також в районі Олійникове та Огірцеве.

Вранці 12 травня Генштаб повідомив, що росіянам вдалось окупувати Стрілечу, Пильну, Красне, Борисівку, Огірцеве та Плетенівку на півночі Харківщини.

Головком ЗСУ Олександр Сирський запевнив, що українське військо знає плани ворога і гнучко реагує на всі дії РФ, проте ситуацію в Харківській області називає «суттєво загостреною».

У ГУР кажуть, що заздалегідь знали про наступ російських військ на північ Харківщини.

Станом на ранок 14 травня у Генштабі заявили, що на Харківському напрямку підрозділи українських військ відбивають атаку противника на напрямку Шебекіно (рф) – Вовчанськ, ситуація контрольована. Через авіаційні удари із застосуванням 10 КАБів, українські військовослужбовці змінили позицій в районі села Лук’янці.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-05-14 12:52:45

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин