Україна і світ

США дозволили бити Україні американською зброєю по РФ – ЗМІ

Адміністрація президента США Джо Байдена негласно надала Україні дозвіл на те, щоб завдавати ударів по території Росії, але виключно в районі Харківської області.

Йдеться про використання зброї, що була надана Сполученими Штатами, пише Politico із посиланням на двох американських чиновників і ще двох осіб, знайомих з цим рішенням Байдена. Аналогічну інформацію повідомляє і Голос Америки, посилаючись на посадовця Білого дому.

Удари зброєю США по Росії

– Нещодавно президент доручив своїй команді забезпечити можливість використання американської зброї для контрвогню в Харкові, щоб Україна могла завдати удару у відповідь по російських військах, які завдають ударів або готуються завдати їх, – сказав американський чиновник виданню Politico, додавши, що політика заборони завдавання ударів на великі відстані всередині Росії “не змінилася”.

Зазначається, що Україна звернулася до США з проханням змінити цю політику лише після того, як 10 травня почався наступ Росії на півночі Харківської області, додав чиновник.

Зараз дивляться

В останні кілька днів США прийняли рішення надати Україні “гнучкість” для захисту від атак на кордоні біля Харкова, сказав інший американський чиновник виданню.

Що означає дозвіл США бити по РФ

Як зазначає Politico, фактично, Україна тепер може використовувати надану США зброю, таку як ракети і пускові установки, щоб збивати запущені російські ракети, що прямують до Харкова, по військах, що скупчуються безпосередньо над російським кордоном біля міста, або по російських бомбардувальниках, що запускають бомби на українську територію.

Втім, як заявив американський чиновник, Україна не може використовувати цю зброю для ураження цивільної інфраструктури або запуску ракет дальнього радіусу дії, таких як ATACMS, для ураження військових об’єктів в глибині Росії.

– Це приголомшлива зміна, про яку адміністрація спочатку заявляла, що вона призведе до ескалації війни через більш безпосереднє залучення США до бойових дій. Але погіршення умов для України на полі бою – а саме просування Росії та покращення її позицій у Харкові – змусило президента змінити свою думку, – пише видання.

Як зазначає Politico, в адміністрації Байдена натякнули, що рішення або було таємно прийнято, або його оголошення очікується в останні дні.

У середу держсекретар США Ентоні Блінкен, який підтримує зняття обмежень, став першим американським чиновником, який публічно натякнув, що Байден може змінити курс і дозволити такі удари, заявивши журналістам, що політика США щодо України буде змінюватися за необхідності. Пізніше речник Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі не виключив потенційних змін.

Удари України західною зброєю по РФ

Заяви з боку офіційного Вашингтона пролунали після того, як провідні союзники США, такі як Велика Британія і Франція, заявили, що Україна повинна мати право атакувати всередині Росії, використовуючи західну зброю.

Законодавці з обох партій також підтримали цей крок публічно і приватно, в той час як вищі військові посадовці США за зачиненими дверима поінформували Конгрес про те, що послаблення обмежень має “військову цінність”.

Українські посадовці, починаючи з президента Володимира Зеленського, наполягали на тому, щоб адміністрація Байдена змінила свою політику відтоді, як Росія розпочала масштабний наступ на півночі Харківщини.

Фото: White House

Джерело: Голос Америки, Politico

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-05-31 00:34:25