Україна і світ

Батальйон з Оболоні звільняв Вовчанськ, був у пеклі Серебрянського лісу та збиває «орлани»: історія майора Любарського

Мобілізувавшись на початку широкомасштабного вторгнення молодшим лейтенантом, Валерій пройшов шлях від офіцера групи планування до начальника штабу батальйону та нещодавно отримав звання майора.

У розмові з кореспондентом АрміяInform Валерій Любарський розповів про бойових шлях стрілецького батальйону, технологічний розвиток підрозділу і зенітні дрони, завдяки яким вже збили 13 ворожих БПЛА.

Далі — його пряма мова.

На момент вторгнення рф був у Грузії, але відразу повернувся в Україну і мобілізувався

За фахом я юрист, тривалий час працював адвокатом у Києві у цивільних, господарських справах. Закінчив військову кафедру при ВІКНУ, мав ВОС «військовий юрист».

Також паралельно з другом створив проєкт комерційних туристичних походів, займалися цим п’ять років. Водили групи, вчили людей підбирати спорядження, орієнтуватися на місцевості у Криму (ще до 2014 року) та в Карпатах. Мені ці навички дуже згодилися під час служби: робота з картами, відчуття дистанції.

Цивільне життя було активним, займався бразильським джиу-джитсу понад 10 років. Уже в лавах ЗСУ отримав чорний пояс. Пробував серфінг, їздив на велосипеді, лижах, так до речі й отримав позивний «Лижник».

Валерій Любарський. Фото з особистого архіву

Військовий досвід у мене до широкомасштабного вторгнення був відсутній. У 2014 році пройшов короткий курс в організації «Білий вовк», зараз вони частина підрозділу СБУ «Альфа». Довше відвідував «Український легіон» — відома багатьом в Києві  парамілітарна організація. Вони давали хорошу базу, викладали елементи Бойового статуту, такмед, основу фортифікації. Самостійно читав військову літературу, тренувався у стрільбі, була базова культура поводження зі зброєю як у цивільного власника. 

З осені 2021 року задумався про контракт резервіста. Невдовзі прийняли Закон «Про основи національного спротиву» і для мене це був важливий сигнал, що почалася системна робота на державному рівні у сфері територіальної оборони.

Перед вторгненням росії в лютому з дружиною поїхали у відпустку до Грузії, де нас і застав початок великої війни. На той момент наш 4-річний син був у селі поблизу Вишгорода. 24 лютого я вирішив, у першу чергу, дістатися України, сховати сина і дружину в безпечному місці, і після цього мобілізуватися.

Зрештою вдалося відправити родину за кордон, а я залишився на вокзалі в Києві, сів в машину і подумав: «Прощавай колишнє життя».

На початку «рипіло» конкретно, але всі виконували задачі

У 129 батальйоні ТрО мене визначили на посаду офіцера групи планування штабу, оскільки я мав звання молодшого лейтенанта і вмів працювати з картами та інформацією. Мобілізувався 5 березня і в перший же день мені дали чисту карту зі словами: «Це має бути робоча карта командира батальйону». Почали наносити обстановку по північній околиці Києва, їздити по позиціях.

На той час було дуже багато бажаючих служити, чисельність батальйону була приблизно на 40% більшою за штатну. У всіх, скажімо так, «рипіло» конкретно, але всі дивилися один на одного і виконували задачі.

Приблизно через місяць був створений 244 окремий стрілецький батальйон і мені запропонували там посаду заступника начальника штабу, що мене спочатку злякало. У складі батальйону, переважно, були мешканці Києва, в основному оболонці, частково Подільський, Шевченківський райони.

Уже через добу після зборів ми виїхали в напрямку Білої Церкви, де у нас був визначений рубіж для облаштування лінії оборони. Там ми були в підпорядкуванні однієї з бригад, з нуля готували фортифікації. Ми зробили замисел на оборону з урахуванням рельєфу місцевості, намагалися думати креативно: засідки, мобільні вогневі групи тощо.

Тоді нас було близько 800 людей, майже всі добровільно мобілізовані. Були деякі люди з досвідом АТО/ООС, колишні контрактники і навіть з досвідом Афганістану. Ми проводили на Київщині тренування, нічні виходи і це нам в майбутньому дуже допомогло. Командири намагалися демонструвати лідерство, наскільки могли, щоб люди відчували впевненість. Не було такого: «Я — офіцер, ви всі копошіться, а я буду вами поганяти».

Вовчанськ, перший підрозділ БПЛА і «Френкі»

У серпні 2022-го ми отримали бойове розпорядження висуватися на Харківщину. До цього дві наші зведені роти вже відправились на Схід, вони там рубилися досить жорстко, зокрема обороняли Лисичанський НПЗ, потім в Бахмуті, мали бої біля Гірського, Золотого. Вони якраз потрапили на вал ворожої артилерії літа 2022, були перші втрати і загалом було непереливки.

На Харківщині наш батальйон зайняв рубіж по Печенізькому водосховищу, я організував перший передовий КП, там почали формувати перший підрозділ БПЛА. По штату у нас він тоді не був передбачений, але потрібно було літати.

Валерій Любарський на Харківщині. Фото з особистого архіву

Пізніше взаємодіяли з групою ССО, вони почали давати нам перші прямі трансляції, цілевказання. Ми далі передавали їх 14 ОМБр, до якої потрапили у підпорядкування, і вони вже гатили по цілях американськими САУ М109 Paladin з нашим коригуванням.

Підготовка до Харківського контрнаступу велася приховано. Одного разу я навіть подумав, що почалося, але це виявилося радіотренування, комбриг звучав переконливо. Втім, за декілька днів таки почався наш наступ, у якому взяли участь дві наші роти у якості штурмових. Війська рф при відступі підірвали мости, намагалися підірвати і греблю водосховища, але їм це не вдалося.

Коли ЗСУ вже проломили ворожу лінію оборони, ми вирушили до населених пунктів поблизу Вовчанська, зробили за добу там зачистку і відразу отримали розпорядження зайняти Вовчанськ та околиці. Ми зайшли у місто буквально після групи CCO. У місті та, зокрема, на Агрегатному заводі знайшли ворожий склад боєприпасів, два пошкоджені міномети калібру 120 мм і наші мінометники з них зібрали один робочий та назвали його «Френкі» — Франкенштейном.

Він нас дуже виручав і на тій ротації й пізніше в Серебрянському лісі, тому що по штату у нас були на той час лише 60-мм міномети. Намагалися вести контрбатарейну боротьбу, адже ледь не з першого вечора нас почали обстрілювати з території росії. Вдалося вистежити й знищити або пошкодити до 3-х мінометних розрахунків ворога.

У самому Вовчанську на той час було чимало цивільних, люди ледь не билися за гуманітарку. Ми організували охорону, генератори, щоб відкачати каналізацію, запустити опалення. На той час росіяни пішли з Харківщини і вже на своїй території почали йти на інші напрямки і нам не були відомі їхні точні дії та наміри. Було відчуття, що ми там трішки як «смертники». 14 бригада за нами, по суті, не потягнулася, їх відправили у наступ на Ізюм, а нас віддали в 4 танкову бригаду.

Нас дуже добре прийняли в 4 ОТБр, комбриг та штаб поставилися з повагою. Нам доручили зробити замисел на оборону, я тоді був ТВО начальника штабу і захищав всі наші плани. Зрештою, на цей замисел ми опиралися до грудня, поки там перебували.

У пам’ять врізалася трагічна історія: побачили відео з ворожого дрона, який за годину-півтори до того скинув гранату і вбив нашого бійця. Наші збили цей дрон і він був з карткою пам’яті, тоді ще «мавіки» запускали з картками. Кацапи за тиждень не стерли з неї матеріал, ми отримали деяку розвідінформацію. Трагізм історії полягав у тому, що ми бачили останні хвилини нашого бійця.

На Харківщині ми знаходили сліди рабської праці на побудові російських позицій. На Агрегатному заводі була тюрма, де окупанти тримали, у т.ч., нелегальних мігрантів зі Шри-Ланки. На околиці Вовчанська в крейдяній горі був полковий опорний пункт, у твердому грунті видовбано величезні укриття, за короткий час таке зробили. Я тоді був вражений. Зараз ми вже не даємо їм так копати, наші бомбери постійно літають.

Загалом, ми спостерігали спроби російських ДРГ, були мінометні перестрілки, почали практикувати використання СПГ-9 із закритих позицій. У грудні-2022 нас поміняв інший підрозділ ТрО і ми повернулися в Київ.

«Ваші сержанти будуть отримувати «в диню»

Наприкінці лютого батальйон вирушив на Кремінний напрямок в Серебрянський ліс у підпорядкування 95 ОДШБр. Спочатку була негативна взаємодія, деякі їхні сержанти називали наших воїнів «одноразки», «м’ясо». Ми сприйняли це жорстко, комбатам і комбригу десантників доповідали, що будемо ваших сержантів бити, якщо вони рота не закриють, будуть отримувати «в диню».

Але коли вже почали оборонятися, в цілому ми дуже добре себе показали, була тісна координація з нашої сторони, солдати і сержанти добре воювали, деякі офіцерів чудово себе проявили у гострих ситуаціях. Все було конструктивно. Подекуди наші досвідчені бійці вчили молоде поповнення десантників, оскільки вони разом були на позиціях. І, таким чином, поступово зав’язалася взаємоповага та співпраця.

Валерій Любарський у Серебрянському лісі. Фото з особистого архіву

На той час там були штурми, накати за накатами, до десяти за день. Все це з бронетехнікою, підвозили на 30-50 метрів до наших траншей піхоту. Перед цим УР-77 по нас кидали, працювали ТОС-1 «Солнцепьок», ми всі там вперше зіткнулися з БМПТ «Термінатор», росіяни кидали у бій танки Т-90М «Прорив».

Кацапи тиснули, кидалися в окопи, закидували гранатами з підствольників, плюс мінометний і артилерійський вогонь постійно. Ось така була щільність бойових дій.

З квітня інтенсивність штурмів почала знижуватися, ймовірно, вони перенесли сили і засоби на інші напрямки. Втім, з березня по червень у нас були значні втрати. Я скреготав зубами і бісився за кожну втрачену людину, не міг сприймати як статистику. Тоді це взагалі був як холодний душ після Харківщини, де переважно був успіх.

У червні-2023 ми виїхали на відновлення на Чернігівщину і виконували там так звані стабілізаційні дії: контрдиверсійні дії, робота мобільних вогневих груп тощо. І постійні тренування, з осені кожен тиждень був польовий вихід з «легендою», на додачу до постійних тренувань на стрільбищах.

Атаки росіян на Сході та полонені «кадирівці»

Після умовного відновлення батальйон у березні 2024 року вирушив на східний напрямок і був приданий одній зі штурмових бригад. Навесні росіяни періодично атакували бронегрупами, з Бахмута їздили через поля танки, БМП. Наприклад, 12 квітня у нас був бій: наш батальйон знищив два танки: один підбили з NLAW з траншеї, а другий — FPV-дронами, суміжники пошматували ще пару БМП.

Пізніше брали в полон російських штурмовиків. Навпроти нас були «кадирівці», вони багато займалися скидами з дронів, також був крупний підрозділ армійського корпусу так званої «луганської народної республіки». Стикалися із зеками-штурмовиками «шторм-z».

Після цього великі штурми припинилися і росіяни переключилися на тактику малих піхотних груп, яка, переважно, діє і дотепер. Спочатку заходили через Іванівське, потім кацапи зачепилися за ліси поблизу Часового Яру, Кліщіївки, в яких дуже скоро поросла «зеленка» і це стало величезною проблемою.

Зараз ворог обрав напрямок зосередження основних зусиль в напрямку Покровська і Торецька. Вони можуть собі дозволити стратегічну наступальну операцію лише на одному-двох напрямках. Всі інші напрямки у них — це здебільшого активна оборона, малі групи, багато безпілотників, мінування з коптерів, обстріли з РСЗВ, КАБи.

Війна технологій і збиті «Орлани»

Ми активно шукаємо людей у підрозділ БПЛА. У нас є штатний взвод, в якому чітко прописані відповідні штатні посади.

У нас в батальйоні безпілотники різного типу виконують функції спостереження, бомбардування, польової логістики, а також зенітні коптери для знищення ворожих розвідувальних БПЛА. Від початку червня ми знищили 13 таких дронів — SuperCam, три «Орлана» і дев’ять ZALA. Зовсім нещодавно російський дрон був збитий на висоті понад 3000 м.

Один зі збитих нещодавно ворожих дронів

Маємо вакансії операторів БПЛА, медиків, декілька офіцерських вакансій — створені групи штабу з безпілотних систем, РЕБ. У нас соціальні ліфти добре працюють для людей, які хочуть відповідально приносити користь на службі, особливо на батальйонному рівні.

По дронах ми плюс-мінус вирівнялися з ворогом. Забезпечує держава, дрібні волонтери, «Спільнота Стерненка», «Повернись живим», приватні донори роблять збори. Наприклад, навесні у нас був дефіцит дронів і моя знайома для нас зібрала на 4 чи 5 Mavic 3T, а це понад мільйон гривень. Таких епізодів було багато, війна — бездонна яма. Це наші «очі» вночі, це критично важливо. Наша бригада закуповує за тендерами, також дрони надає влада Києва.

Потрібні й такі професії як мінометники, оператори СПГ, АГС, які зупиняють противника в наступі. Якщо ви топогеодезист у цивільному житті, то це на 60% готовий мінометник. У батальйоні тебе довчать, сформують навик і будеш працювати.

Підсумовуючи, рекомендація начальника штабу стрілецького батальйону ТрО — потрібно в цивільному житті отримати фах, який тебе виштовхне в Силах оборони. Отримуйте фах БПЛА, такмеду, радіоелектронної розвідки, радіосправи. Є велика ймовірність, що вас з руками і ногами заберуть у хороший підрозділ, де цінують проактивних людей.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

АрміяInform нагадує про можливість скористатися агрегатором вакансій у ЗСУ чи рекрутинговими центрами.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2024-10-02 06:11:52