Україна і світ

Астронавти з США проведуть у космосі 8 місяців

Американські астронавти Баррі “Бутч” Вілмор і Суніта Вільямс понад два місяці залишаються в космосі, хоча мали провести там всього вісім днів. Вони вирушили на тестову місію до Міжнародної космічної станції (МКС) 5 червня і не змогли вчасно повернутися через технічні проблеми з космічним кораблем Boeing Starliner.

Двоє астронавтів з США застрягли в космосі – що сталося

Альтернативний транспорт для повернення на Землю знадобиться Вілмору та Вільямс через витік в системі двигунів та відключення деяких з них. Один з варіантів – повернення на борту Crew Dragon компанії SpaceX у лютому 2025 року.

На брифінгу NASA зазначили, що остаточне рішення як саме будуть повертати астронавтів, поки не ухвалено. Якщо залучатимуть Crew Dragon, то Starliner повернуть на Землю без екіпажу і під керуванням комп’ютера. Директор відділу космічних операцій NASA Кен Баверсокс заявив, що ймовірність такого сценарію зростає.

Зараз дивляться

Наслідки альтернативного сценарію для Boeing

Допомога SpaceX серйозно вдарить по амбіціях компанії-конкурента. Адже Boeing зі своїм Starliner намагалася, якщо не обійти, то наздогнати корпорацію, свторену Ілоном Маском.

Раніше цього тижня NASA використала ракету SpaceX, щоби доставити на МКС додаткових припаси та одяг для двох американських астронавтів.

Для Суніти Вільямс це третя місія на МКС, для Баррі Вілмора – друга. До слова, їхній колега Френк Рубіо провів на станції 371 день і повернувся на Землю минулого року.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-08 19:37:07