Україна і світ

Астронавт NASA Вільям Андерс загинув в авіакатастрофі: що відомо

Астронавт NASA Вільям Андерс, який у 1968 році був у складі команди космічного корабля Аполлон-8 і побував на орбіті Місяця, загинув в авіакатастрофі у штаті Вашингтон. Чоловікові було 90 років.

Про це повідомляє CNN із посиланням на сина астронавта Грегорі Андерс.

Загибель Вільяма Андерса

Відомо, що Вільям Андерс був за кермом легкомоторного літака. Згідно з офіційною інформацією, його літак впав у воду на північ від Сіетла в штаті Вашингтон.

Зараз дивляться

– Мій батько загинув в авіакатастрофі на островах Сан-Хуан. Сім’я спустошена і оплакує втрату великого пілота, – сказав Андерс в інтерв’ю CNN.

Офіс шерифа округу Сан-Хуан повідомив, що літак впав біля узбережжя острова Джонс.

Згодом Берегова охорона США повідомила, що водолази знайшли тіло Андерса після кількох годин пошуків. Острови Сан-Хуан знаходяться приблизно в 90 милях (144 км) на північ від Сіетла.

Що відомо про Вільяма Андерса

Вільям Андерс народився 17 жовтня 1933 року у Гонконзі. Освіту отримав у Військово-морській академії США в 1955 році і після пішов на службу до Військово-повітряних сил США. Літав на винищувачах в ескадрильях перехоплення Командування протиповітряної оборони в Каліфорнії та Ісландії.

У 1964 році NASA обрало Андерса астронавтом, він служив дублюючим пілотом у місії Джеміні-11 (Gemini 11) у 1966 році та Аполлон-11 у 1969 році. Андерс налітав понад 6 000 годин.

Історичне фото Землі

Андерс разом із Джимом Ловеллом і командиром місії Френком Борманом, який помер у листопаді 2023 року, здійснили перший політ на місячну орбіту в грудні 1968 року на кораблі Аполлон-8. Андерс був пілотом місячного модуля.

З борту корабля Андерс зробив історичну світлину Землі, на якій на передньому плані видно поверхню Місяця, а далі Землю.

– Раптом я подивився у вікно, і побачив цю чудову кулю, що наближалася. Тоді я зрозумів, що Земля маленька, тендітна і не є центром Всесвіту… Ми пройшли весь цей шлях, щоб дослідити Місяць, і найважливіше те, що ми відкрили Землю, – описав побачене Андерс.

Getty Images

Згодом Андерс обіймав посаду виконавчого секретаря Національної ради з аеронавтики і дослідження космічного простору з 1969 по 1973 рік. Президент Джеральд Форд призначив його першим головою Комісії з ядерного регулювання, яка відповідає за ядерну безпеку та екологічну сумісність.

У Андерса та його дружини Валері народилося дві доньки і чотири сини.

 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-08 14:40:24